Predsjednik Hrvatske zajednice županija Goran Pauk Foto: HZŽ

HZŽ: Depopulacija predstavlja sve veći problem

I.D./Varaždinske vijesti | 13.10.2015. u 18:43h | Objavljeno u Aktualno

- Posljednjih godina zabrinjava podatak da je iseljavanje stanovništva iz Hrvatske ozbiljno uzelo maha. Nimalo optimistične projekcije pokazuju da bi do 2019. godine od 166.000 pa sve do 217.000 građana moglo napustiti Hrvatsku. Odlaskom radno sposobnog stanovništva smanjuje se i prirodni prirast koji ionako u Hrvatskoj posljednjih desetljeća zadržava svoj negativan predznak - priopćila je Hrvatska zajednica županija (HZŽ).

Na sjednici Radne skupine za obrazovanje i kulturu Hrvatske zajednice županija napomenuto je da to najbolje dokazuje situacija u osnovnim i srednjim školama. Ističu kako, primjerice, u Vukovarsko-srijemskoj županiji bilježe 220 prvašića manje nego prethodne godine, a ukupno je u svim osnovnim školama kojima je osnivač županija 478 učenika manje.

- U srednje škole upisano je 411 učenika manje u odnosu na prošlu školsku godinu. Dakle, u samo godinu dana samo u Vukovarsko-srijemskoj županiji u školama je ukupno 889 učenika manje, odnosno, ako govorimo o razrednim odjelima, čak 32 odjela manje - neki su od podataka predstavljenih na sjednici Radne skupine za obrazovanje i kulturu.

- Vrijeme je da se zapitamo što podaci koje imamo govore o budućnosti pred Hrvatskom. Zabrinjavajuće drastično smanjenje učenika u školama ozbiljan je problem za koji se mora pronaći rješenje. Depopulacija je sigurno jedan od ključnih problema hrvatskog društva što govori i podatak da u 18 županija bilježimo pad broja stanovnika. Ovim tempom imat ćemo u budućnosti  nekoliko velikih gradskih urbanih središta i pustoš u ruralnom prostoru - komentirao je iznesene podatke predsjednik Hrvatske zajednice županija i šibensko-kninski župan Goran Pauk.

Članovi Radne skupine za obrazovanje i kulturu na sjednici su raspravljali o izradi Mreže ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te Mreži osnovnih i srednjih škola.

Prema naputku Ministarstva obrazovanja, zananosti i sporta, jedan od kriterija za ustrojavanje Mreže osnovnih i srednjih škola je da se zadovolje iskazane potrebe utvrđene sustavnim praćenjem i predviđanjem demografskih, gospodarskih i urbanističkih kretanja na području županije.

Voditeljica Radne skupine Vesna Šerepac istaknula je kako su upute za izradu mreža jasne, no postavila je pitanje kako krenuti u njihovu izradu kada podatci o tomu koliko djece napušta svoje domove nisu dostupni osnivačima odgojno-obrazovnih ustanova putem aplikacije e-Matica ili se do njih vrlo teško dolazi.