Domoljubna koalicija predstavila izborni program u Varaždinu

I.D./Varaždinske vijesti | 12.10.2015. u 16:44h | Objavljeno u Aktualno

Političke stranke okupljene u Domoljubnoj koaliciji (HDZ, HSS, HSLS, HRAST, HSP AS, HDS, BUZ, ZDS) u Varaždinu su u ponedjeljak predstavile izborni program koalicije za područje 3. izborne jedinice.

Program je, kako je uvodno naglasio Žarko Tušek, koordinator Izbornog stožera HDZ u Trećoj izbornoj jedinici, temeljen na "univerzalnim vrijednostima zajedničkim svim strankama koalicije, a to su: obitelj, narodnjaštvo, kršćanski korijeni, socijalni nauk, domoljublje i domovina". No u njemu su naznačene, nastavio je Tušek, "konkretne aktivnosti i projekti koje će stranke koalicije provesti na regionalnoj, županijskoj i lokalnoj razini kada preuzmu odgovornost za razvitak Hrvatske".

- Tri sjeverne hrvatske županije središnja će vlast u Zagrebu znati i htjeti drugačije cijeniti nego sve dosadašnje Vlade – naglasio je Tušek i dodao kako će se ova koalicija zalagati za ostvarenje nekoliko regionalno važnih projekata.

To su, između ostalog, modernizacija i elektrifikacija pruge od Zagreba preko Varaždina i Čakovca do Kotoribe, te uvrštenje željezničkog koridora Zagreb – Krapina – Maribor – Graz u Paneuropski prometni koridor Deset A; brza cesta Varaždin – Krapina; dovršenje sustava odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda na području Aglomeracija Varaždin, Donje Međimurje, Zabok i Zlatar; razvoj kontinentalnog i zdravstvenog turizma; poticanje poljoprivredne proizvodnje razvojem seljačkih zadruga i ulaganjem u ruralna područja; obrazovanje po mjeri i prema potrebama gospodarstva, a osobito poticanje onih struka i smjerova koji su potrebni bržem gospodarskom razvoju.

Ladislav Ilčić, predsjednik HRAST-a istaknuo je kako je Kukuriku koalicija u četiri godine svog mandata vodila sustavni "rat" protiv kršćanskih vrijednosti, što je, kako je kazao, vidljivo i iz činjenice da je ministrica Opačić skrb za obitelj svrstala u socijalnu, a ne razvojnu i demografsku kategoriju.

- Za razliku od njih, u programu 5 + Hrvatska važno se mjesto daje obitelji kao temelju razvitka društva, pa je zato i HRAST kao stranka koja se zalaže za tradicionalne vrijednosti doma i obitelji jedna od karika ove pobjedničke koalicije – naglasio je Ilčić.

Vlasta Hubicki, koordinatorica Izbornog stožera HSS u 3. izbornoj jedinici naglasila je da se ova stranka zalaže za opstojnost ruralnih prostora, a baš su "zagorski bregi najviše ugroženi politikom koju provodi aktualna vladajuća koalicija". Za HSS i Domoljubnu koaliciju, naglasila je Hubicki, najvažnije je da danas, u doba informatizacije i digitalizacije mlade obitelji ostaju u ruralnim područjima, a to je i jedan od najvažnijih dijelova izbornog programa Domoljubne koalicije u Trećoj Izbornoj jedinici, kazala je. HSS će također tražiti veću pozornost turizmu, te tradicionalnom obrtništvu, kao i poticanju školovanja za tradicionalna obrtnička zanimanja.

- Hrvatska virtualno raste samo u glavi Zorana Milanovića – uvodno je rekao Stanko Belina, predsjednik Zagorske demokratske stranke, obrazlažući motive ove regionalne stranke da pristupi Domoljubnoj koaliciji. Prava je istina, nastavio je Belina, da u Hrvatskoj ubrzano raste dug države, broj onih koji su iz nje iselili, te potrošnja za državnu administraciju.

- Istodobno pada industrijska proizvodnja, jer je u drugom tromjesečju zabilježen njen najviši pad u posljednjih nekoliko godina. ZDS se zalaže za decentralizaciju države, a Vlada na odlasku provela je do sada najveću centralizaciju odlučivanja i raspodjele novca za regionalne i lokalne potrebe – zaključio je predsjednik ZDS-a.

Josip Grivec, koordinator HSLS za 3. izbornu jedinicu, naglasio je da ova koalicija ima program i odlučne ljude koji će ga provesti, ali će pritom najviše trebati učiniti na uklanjanju različitih administrativnih barijera.

- Našem programu 5 + Hrvatska ja bih dodao i 2 K – kako i koliko - rekao je na kraju Grivec.

- HSP AS prvi se put pojavljuje u Domoljubnoj koaliciji, ali ona sve više postaje stožerna pravaška opcija u ovom dijelu Hrvatske - rekao je Ivan Mikec, zamjenik koordinatora HSP AS u 3. izbornoj jedinici i dodao da će pravaši i dalje dosljedno inzistirati na provođenju izbornog programa.

Govoreći u ime HDS-a, član predsjedništva te stranke Franjo Cimerman istaknuo je da "ova koalicija ima hrabrosti i odlučnosti da provede sve zacrtane projekte, a osobito mjere koje možda nekima neće biti simpatične, ali će dugoročno značiti boljitak za sve građane na području 3. izborne jedinice, ali i cijele Hrvatske".

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci