Hrvatska raste: Plan u 7 poglavlja

| 8.10.2015. u 12:22h | Objavljeno u Aktualno

Program koalicije Hrvatska raste vrlo je opsežan, opisan je na stotinjak stranica i podijeljen je u 7 poglavlja. Cilj je i osigurati bolji standard i veću socijalnu sigurnost građana, stvoriti obrazovanje za 21. stoljeće uz snažnije povezivanje s potrebama tržišta rada te poboljšati učinkovitost javnog sektora, piše Večernji list.

1. Gospodarski rast i poslovna klima

Za ubrzanje gospodarskog rasta treba poboljšati poslovnu klimu. Zato je cilj dovesti Hrvatsku među prvih 30 zemalja na svijetu prema lakoći poslovanja.

2. Standard i socijala

Cilj je u idućem mandatu spustiti razinu nezaposlenosti na razinu prosjeka EU.

3. Javni sektor

Jača se korporativno upravljanje u javnim poduzećima. Članovi uprava birat će se temeljem otvorenih natječaja i angažmanom tzv. headhunting agencija. Cilj je do kraja 2019. smanjiti subvencije državnim poduzećima na manje od 2,5 milijarde kuna. Ići će se s daljnjim razvojem rješenja e-porezna, e-carina, e-trošarine, e-dozvole, e-pravosuđe

4. Obrazovanje

Donošenjem Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije proces stvaranja “Obrazovanja za 21. stoljeće” već je počeo. Započela je cjelovita kurikularna reforma. Planira se uvesti praćenje zapošljavanja diplomiranih studenata na nacionalnoj razini, a u iduće tri godine cilj je povećati broj istraživača u RH za 15 posto. 

5. Infrastruktura

Nastavit će se ulaganja u županijske lučke uprave i u Ministar prometa Hajdaš Dončić projekte željezničke infrastrukture, a glavni su izvor financiranja fondovi EU. U iduće četiri godine planira se gradnja 51 km nove pruge, obnova i modernizacija 265 km postojećih pruga, osiguravanje 220 željezničko-cestovnih prijelaza u naseljenim mjestima.

6. Očuvanje okoliša i održivi razvoj

Sanirat će i zatvoriti sva odlagališta otpada u Hrvatskoj u roku od godine dana od otvaranja 13 centara za gospodarenje otpadom, za čiju je gradnju već osigurano gotovo pet milijardi kuna. 

7. Regionalni razvoj i decentralizacija

Planira se nova teritorijalna raspoređenost javnih poduzeća, agencija, javnih institucija koje u većini slučajeva imaju sjedište u Zagrebu.