Bivšem predsjedniku uprave Zagorje-Tehnobetona nepravomoćno dvije godine, od čega jedna uvjetna

Napisao/la: -
Miroslav Bunić Miroslav Bunić Foto: Arhiva VV

Zbog zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, Miroslav Bunić nepravomoćno je osuđen na dvije godine zatvora, od čega bi jednu godinu morao odslužiti, dok drugu ne bi morao provesti u zatvoru ako u roku od dvije godine ne počini novo kazneno djelo, pri čemu vrijeme provjeravanja počinje teći od izdržane kazne zatvora.

Županijski sud u Varaždinu proglasio je krivim bivšeg predsjednika uprave Zagorje-Tehnobetona, a danas prokurist tog poduzeća, jer je u gospodarskom poslovanju povrijedio dužnost zaštite tuđih imovinskih interesa, koja se temelji na zakonu i na taj način prouzročio znatnu štetu onome o čijim se imovinskim interesima dužan brinuti. Naime, kako stoji u nepravomoćnoj presudi, kao direktor trgovačkih društava Zagorje d.d. i Zagorje-Tehnobeton d.d., bio je dužan voditi poslove društava s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika, ali je postupao suprotno tome kada je 17. prosinca 2007. sklopio u ime Zagorja d.d. kupoprodajni ugovor s VABA bankom d.d. Varaždin. Tim ugovorom je, naime, Zagorje kupilo 410.000 dionica trgovačkog društva Zagorje-Tehnobeton d.d. za cijenu od 56.375.000,00 kuna, odnosno po cijeni od 137,50 kuna po dionici, a za iste dionice je 9. srpnja 2007. na glavnoj skupštini Zagorje-Tehnobetona d.d. donio odluku o povećanju temeljnog kapitala tog društva izdavanjem novih 410.000 dionica društva kao privatno izdanje, koje je upisala i uplatila VABA banka d.d. za cijenu od 51.250.000,00 kuna, odnosno po cijeni od 125,00 kuna po dionici, uz isključenje prava prvenstva društva Zagorje d.d. kao jedinog osnivača i dioničara društva Zagorje-Tehnobeton d.d. na upis tih dionica.

- Tako je Zagorje d.d. platilo dionice 5.125.000 kuna više nego da ih je steklo temeljem prava prvenstva, a s osnova tečajnih razlika i plaćenih kamata po kreditima, koji su odobreni Zagorju d.d. za kupnju dionica, društvo je platilo 1.199.017,27 kuna više nego da se kreditno zadužilo za iznos od 51.250.000,00 kuna, na koji način je za Zagorje d.d. nastala ukupna šteta od  6.324.017,27 kuna, stoji u nepravomoćnoj presudi.

Jedan je to od rezultata višegodišnjeg spora nekada glavnih dioničara Zagorja oko vlasništva u tom poduzeću, odnosno njegovog preuzimanja od strane Varaždinskog Holdinga, kojeg je osnovao Bunić. Glavni dioničari Zagorja zadnjih su godina bili Alen Belcar (7,73 posto), Varaždinski Holding (9,76 posto), Andro Bunić (18,73 posto), Max Bögl International (28,48 posto) i Marijan Petrić (30.83 posto), koji je dionice preuzeo od više manjih dioničara koji su tijekom desetak godina podnijeli više kaznenih prijava protiv Bunića, od kojih su sve odbačene, izuzev ove na temelju koje se vodio kazneni postupak. Upravo su međusobni sukobi desetak dioničara na kraju doveli do sadašnje, nimalo zavidne situacije u kojem se nalazi Zagorje-Tehnobeton, nekad jedno od vodećih građevinskih poduzeća u Hrvatskoj, dok je njegov vlasnik, Zagorje, otišao u stečaj.

           

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.

043 logo

Varaždinske-vijesti.hr koriste kolačiće (eng. Cookies) radi pružanja što boljeg korisničkog iskustva. Ako nastavite koristiti ovu web stranicu prihvaćate korištenje kolačića.