Život naših starih: U Vinici prezentirana tradicionalna metoda izrade cvijeća od papira Foto: Općina Vinica

Život naših starih: U Vinici prezentirana tradicionalna metoda izrade cvijeća od papira

Varaždinske vijesti | 4.10.2017. u 15:54h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

U okviru projekta DETOX u petak je u Vinici održana 2. Etnotour radionica od ukupno osam planiranih na temu ručnog rada.

Tema radionice opet je bila cvijeće, ali ovog puta izrada cvijeća od papira i raznih prirodnih materijala, a svoje umijeće izrade cvijeća prezentirale su svima okupljenima članice viničke veziljske sekcije „Fijolice“ te udruge „Stara brv“ iz Gornje Voće, a za ovu vrstu ručnog rada zainteresirale su sve prisutne, pogotovo učenike Osnovne škole Vinica te Srednje škole Arboretum Opeka.

Učenici su radionicu posjetili u pratnji svojih učiteljica i profesorica, a i sami su se okušali u izradi cvijeća i svoje rukotvorine ponijeli kući.

Naime, tradicija izrade cvijeća od papira dugo je bila prisutna na ovom području te čini dio kulturne i etno baštine kraja no sve je manje osoba koje vladaju tehnikom izrade. Stoga se kroz Etnotour radionicu koja se održala u sklopu projekta pokušalo ovu vrstu ručnog rada oteti zaboravu. Radionica je bila održana u dvorištu viničke tradicijske kuće koja se također uredila u sklopu projekta te će nakon otvorenja pružati prikaz života naših starih te činiti dio muzejske ponude.

Projekt se provodi u sklopu Programa INTERREG Slovenija – Hrvatska i financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a u kojem osim Općine Vinica sudjeluju Općine Donja Voća, Lenart, Sveti Andraž i Sveta Ana v Slovenskig goricah, Gradski muzej Varaždin, FERI Maribor te Zavod za očuvanje kulturne baštine Slovenije i Turistička zajednica Varaždinske županije kao pridruženi partneri.

U radionicu se uključila i Mirjana Jambriško, zamjenica načelnika Općine Vinica te ujedno i v.d. ravnateljica Osnovne škole Vinica.

Označeno u
Galerija slika