Željko Posavec: I u 2020. nastavljamo s velikim ulaganjima i projektima u Općini Petrijanec Foto: Općina Petrijanec

Željko Posavec: I u 2020. nastavljamo s velikim ulaganjima i projektima u Općini Petrijanec

Varaždinske vijesti | 15.12.2019. u 16:39h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Proračun Općine Petrijanec za narednu godinu iznosi 22 milijuna kuna. Riječ je o proračunu koji potvrđuje nastavak provođenja projekata i investicija na području općine na razini prethodnih godina koje se po razini ulaganja mogu svrstati u rekordne godine.

- Nastavljamo s projektima i cilj nam je iskoristiti sve što nam nacionalni fondovi i fondovi Europske unije pružaju. U potpunosti smo spremni iskoristiti svaku mogućnost da u Općinu dovedemo nove investicije. Također, svi naši mještani moraju imati jednake uvjete za život, a oni ne smiju zaostajati za uvjetima kakve imaju stanovnici drugih općina i gradova - poručio je načelnik općine SDP-ov Željko Posavec.

Govoreći o proračuni naglasio je da se radi planiranom dokumentu i da ga iznos od 22 milijuna kuna svrstava među najveće proračune u povijesti općine. Istaknuo je orijentiranost prema fondovima Europske unije gdje se kroz razne natječaje i projekte planira "povući" dio europskog novca. Kako bi se još više povećao životni standard svih mještana milijunski iznosi osigurani su za komunalnu infrastrukturu.

- Svakako treba istaknuti da se značajni dio sredstava odnosi na poboljšanje cestovne infrastrukture. Za gradnja nerazvrstanih cesta prema programu modernizacije, za gradnju parkirališta 1. Faze kod groblja osigurano je više od 2,7 milijuna kuna. Imamo odobren projekt za obnovu groblja u Petrijancu vrijedan oko 560.000,00 kn, a već nam je odobreno sufinanciranje u iznosu od 252.000 kn. Projektom je predviđeno kompletno razgrađivanje postojeće i izgradnja nove kovane ograde, izgradnja novih pješačkih pošljunčanih staza. Za potpuno uređenje dostojanstvenog počivališta naših najmilijih izgradit će se opločene staze unutar groblja sa betonskim opločnicima na mjestu postojećih pošljunčanih i asflatiranih te betonskih površina uz grobnu kuću. Planirali smo nove projekte u izgradnji cestovne infrastrukture koje ćemo prijaviti na Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU te na Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja. Isto tako, odobrena su nam dva projekta koje smo prijavili na Fond za zaštitu okoliša a to su punionica električnih vozila, te nabavka električnog vozila – kombi vozila za potrebe komunala.

Također, planirali smo energetsku obnovu Općinske zgrade i Društvenog doma Strmec Podravski s obzirom da su spomenuti objekti vlasništvo Općine Petrijanec, te smo u proračunu za 2020-u godinu planirali napraviti projektnu dokumentaciju i prijaviti na natječaj „Energetska obnova javnih zgrada“.

Kroz stipendije i školarine, kao i za razne programe u osnovnim (produženi boravak) i srednjim školama te za predškolski odgoj općina će također i ove godine izvojiti značajna sredstva iz proračuna.

Inače, u idućoj godini planirano je da će se za sport će se izdvojiti 295 tisuća kuna, za udruge kapitalna donacija i vjerske zajednice gotovo pola milijuna kuna. Za brojne aktivnosti KUD-a namijenjeno je 70 tisuća kuna.