ZELJE V SVET Vidovčani sutra snimaju milenijsku fotografiju s glavicama zelja na glavi Foto: VV arhiva

ZELJE V SVET Vidovčani sutra snimaju milenijsku fotografiju s glavicama zelja na glavi

Varaždinske vijesti | 11.12.2019. u 18:42h | Objavljeno u Našim krajem

U četvrtak, 12. prosinca, ispred Osnovne škole Vidovec, od 10.40 do 11.10 snimat će se milenijska fotografija Šime Strikomana naziva "Zelje v Svet".

Kako ističu iz Općine Vidovec, milenijska fotografija "Zelje v Svet" ima za cilj promociju i popularizaciju Varaždinskog zelja - autohtonog proizvoda vidovečkog kraja koje je upisano u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na razini Europske unije. Poseban naglasak stavlja se na blisku suradnju Općine Vidovec, Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Varaždinske županije, Udruge proizvođača povrća i voća "Zeljari" i vidovečke djece.

Na snimanju će biti prisutan veliki broj sudionika: učenika i učitelja OŠ Vidovec i članova udruge "Zeljari". Posebna zanimljivost ovog snimanja je to što će svi sudionici na glavi imati glavicu Varaždinskog zelja, koje će darovati Marija Cafuk iz PPP-a Jurica Cafuk, čuvara sjemena Varaždinskog zelja. Glavice zelja nakon toga će završiti u školskim kuhinjama osnovnih škola Vidovec, Sračinec i Petrijanec.

"Zelje v Svet" je 697. milenijska fotografija Šime Strikomana i bit će dio integralne monografije "Strikomanova Milenijska", kao i posebnih publikacija koje se distribuiraju širom svijeta.