Zelje na veselje: Predstavljena prva kuharica s 50-ak recepata od Varaždinskog zelja

| 7.2.2020. u 16:37h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Kuharica “Zelje na veselje” s pedesetak recepata, što tradicionalnih ili modernih od Varaždinskog zelja, a koje su zabilježile Mirjana Habek i Marija Cafuk, predstavljena je danas u etno kući "KITEC" u Domitrovcu.

Riječ je o prvoj takvoj kuharici posvećenoj Varaždinskom zelju u kojoj stručna učiteljica kuharstva Mirjana Habek iz Gospodarske škole Varaždin i čuvarica sjemena Marija Cafuk donose recepte u kojima je Varaždinsko zelje jedan od temeljnih sastojaka.

- Ovom smo kuharicom zaokružili cjelinu, odnosno proizvodnju od sjemena do finalnog proizvoda i sada knjižice recepata. Imam sreću što mi je majka još živa, ima 93 godine i još uvijek kuha svima nama u kući po staroj domaćoj tradiciji. Stoga sam iskoristila tu priliku i njezine recepte zabilježila u ovoj kuharici – rekla je Marija Cafuk dok je učiteljica kuharstva Mirjana Habek, istaknula da je ona uvrstila u kuharicu modernije recepte.

- Cilj nam je bio potaknuti ljude na veću konzumaciju ovako vrijedne namirnice kao što je Varaždinsko zelje. U knjizi osim recepata ima i korisnih savjeta te koje su sve koristi zelja po pitanju zdravlja. Budući da radim u školi s učenicima koji će jednog dana biti kuhari, trudimo se biti inovativni, tako smo, u suradnji sa Županijom sudjelovali na raznim prezentacijama Varaždinskog zelja te je odjek javnosti uvijek bio pozitivan. Na tragu toga je zapravo nastala ideja oko pisanja kuharice – rekla je Mirjana Habek, dodajući da je uvrstila u kuharicu 30 modernih recepata, a za koje kaže da su vrlo jednostavni i lako primjenjivi u svakom domaćinstvu ili ugostiteljskom objektu.

Tako u kuharici možete naći recept za juhu od rasola, a što je nusproizvod zelja te se smatra vrlo zdravim. Možete saznati kako se radi krem juha od ljubičastog zelja, pile nadjeveno smjesom od Varaždinskog zelja, Vidovečke rolice, ali i novije te kreativnije recepte kao što su nabujak od Varaždinskog zelja, Zeljarska torta, pita od Varaždinskog zelja ili pak recimo Silvekov smuti te sok od Varaždinskog zelja.

Varaždinska županija u zadnje dvije godine puno ulaže u poticanje, promoviranje i brendiranje svega najboljega iz županije, a poseban naglasak stavljaju na domaće namirnice i gastronomiju. Predsjedavajuća Turističke zajednice Varaždinske županije Natalija Martinčević tim je povodom istaknula da je zvijezda među tim namirnicama Varaždinsko zelje koje ima oznaku europske izvornosti.

- Zelje stoga zaslužuje imati svoju kuharicu. Jela od zelja nisu samo sarma i sekelji gulaš. Ima puno drugih recepata i mene je ova kuharica zaista iznenadila raznovrsnošću kreativnih i zanimljivih te vrlo ukusnih recepata. Druga specifičnost kuharice je da su i ostale namirnice koje se koriste sa zeljem lako dostupne i autohtone, ali i zdrave čime želimo poticati zdravu prehranu, posebno mladih. Cilj je, kao i s bučinim uljem koje je nedavno osvojilo šest medalje na međunarodnom natjecanju, nastaviti promovirati Varaždinsko zelje zajedno s kuharicom, a što smo i do sada radili jer na svim manifestacijama bilo domaćim kao što su one na varaždinskom placu pa sve do Svečanog bala, bila su u ponudi jela od Varaždinskog zelja tako da vrijedi uzrečice: „Bez zelja nema veselja“ – zaključila je Martinčević.

Promociji knjige nazočili su i župan Varaždinske županije Radimir Čačić, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić sa suradnicima, zamjenik župana Varaždinske županije Tomislav Paljak te urednik knjige Kristijan Skočibušić i mnogi drugi uzvanici i mještani općine Vidovec koji su nakon promocije kuharice imali priliku kušati neka od jela iz kuharice.