Zelena čistka: Ivanečku prirodu 21. travnja čistit će tisuću volontera Foto: B. Težak / Grad Ivanec

Zelena čistka: Ivanečku prirodu 21. travnja čistit će tisuću volontera

Varaždinske vijesti | 14.4.2018. u 17:43h | Objavljeno u Našim krajem

Ako je suditi po iznimno velikom odazivu predstavnika mjesnih odbora, udruga i ustanova koordinacijskom sastanku koji je u četvrtak održan u prepunoj ivanečkoj Gradskoj vijećnici radi dogovora za održavanje Zelene čistke, onda se već sada može pretpostaviti da će i ovogodišnja akcija imati masovan odaziv u Ivancu.

Potvrđuje to i podatak da su svoje sudjelovanje u Čistki potvrdili mjesni odbori Ivanec I, II, III i IV, Prigorec, Vitešinec, Jerovec Gornji, Ivanečko Naselje, Seljanec, Bedenec, Margečan, Kaniža, Ribić Breg, Salinovec, Punikve, Ivanečki Vrhovec, Ivanečka Željeznica, Lukavec, Osečka, Gačice, Gečkovec i Vuglovec, a pridruživanje najavljuju još neki.

Akciju će provesti i lovačka društva Jelen Ivanec i Šumski zec Margečan, Udruga građana i Područna škola Prigorec, Srednja škola Ivanec, HPD Ivančica, Planinarski klub Ivanec, DVD Margečan i Udruga građana Margareta, Trkački klub Ivanec, Gljivarsko društvo Ivanec, Osnovna škola Ivanec i Područna škola Salinovec, Udruga udomitelja Nada Ivanec, Udruga glazbenika Punikve, zatim, sve salinovečke udruge - KUD Salinovec, DVD, DŠR i Skrajski pajdaši, DVD Gačice i Društvo uzgajivača malih životinja Fauna Ivanec.

Zahvalivši nazočnima na dolasku, sastanak je otvorio gradonačelnik Milorad Batinić te konstatirao da će i ovogodišnju, sedmu po redu Zelenu čistku, očito okarakterizirati velik odaziv građana po čemu su i dosad ivanečke akcije na nacionalnoj razini bile prepoznate kao najmasovnije u Hrvatskoj. U nastavku su predstavnici gradskih službi nazočne informirali o tehničkim detaljima vezanim uz selektiranje i odvoz prikupljenog otpada, opskrbu akcijaša rukavicama i vrećama te o preuzimanju prehrambenih artikala za zakusku koju Grad Ivanec, kao simbolični znak zahvalnosti, svake godine osigurava za sve sudionike Zelene čistke.

Svi nazočni zamoljeni su da u Zelenoj čistki ne skupljaju krupni otpad iz privatnih okućnica, tavana i podruma, jer to nije svrha ove akcije, već da se usmjere na uklanjanje otpada koji je odbačen u prirodu.

Oni pak mjesni odbori koji na svom području nemaju odbačenog otpada, izrazili su namjeru da se više angažiraju na sječi i uklanjanju granja i raslinja uz ceste i putove, pri čemu im je skrenuta pažnja da, ako je riječ o privatnim površinama, za to prethodno trebaju pribaviti suglasnost privatnih vlasnika.

Uz pitanja pojedinih sudionika, na skupu je dan prijedlog da Grad izradi table s upozorenjima o zabrani odlaganja otpada koje će se postaviti na pojedinim mjestima na kojima je uočeno da nesavjesni građani odbacuju otpad.

- Cilj akcije nije samo puko fizičko uklanjanje otpada odbačenog u prirodu, već i okupljanje i druženje ekološki osviještenih građana. Ali i ono najvažnije, da svi zajedno pošaljemo našim sugrađanima jasnu poruku da to više ne čine – zaključio je Batinić.

Svi ostali koji se u subotu, 21. travnja, žele pridružiti Zelenoj čistki pozvani su da svoje sudjelovanje gradskim službama prijave zaključno do utorka, 17. travnja, višoj referentici za društvene djelatnosti i civilno društvo Ivančici Peharda, tel. 492 876 ili na e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

ivanec-zelena_cistka-dogovor-2.jpg

ivanec-zelena_cistka-dogovor-1.jpg

ivanec-zelena_cistka-dogovor-3.jpg

ivanec-zelena_cistka-dogovor-4.jpg