Zelena čistka: I ove godine u Ivancu stotine građana na 40-ak lokacija čistilo okoliš

M.G.A./Varaždinske vijesti | 30.4.2019. u 12:33h | Objavljeno u Našim krajem

Stotine građana iz velike većine mjesnih odbora, DVD-ova i brojnih civilnih udruga u subotu su, 27. travnja, osmu godinu za redom, bili dio gradske ekološke akcije Zelena čistka Ivanec 2019.

Vrijeme se pokazalo idealnim pa su akcije skupljanja otpada iz prirode i uređenja javnih prostora (društvenih domova, sportskih i dječjih igrališta, sječe raslinja i potkresivanja granja uz prometnice) održane na cijelom području, a radilo se na 40-ak lokacija.

Akciju je organizirao Grad Ivanec koji je pokrio sve troškove logistike, uključujući nabavu vreća i zaštitnih rukavica, goriva za kosilice te toplog obroka i sendviča za sve volontere. Za organizirani odvoz pobrinuo se Ivkom d.d.

Generalna ocjena ovogodišnje Čistke jest da se, unatoč sporadičnim slučajevima, količine odbačenog krupnog otpada u prirodi i nadalje smanjuju.

Izuzetak su uvijek ista mjesta, a to su predjeli uz ceste, obrasli šumom i grmljem, gdje tranzitni putnici iz automobila odbacuju velike količine krupnog, građevinskog i kućnog otpada.

Ono što nije dobro jest to što su ove godine na terenu uočene povećane količine odloženog građevinskog i opasnog otpada.

Radilišta širom gradskog područja obišao je gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenicima Lidijom Kozina i Brankom Putarekom.

- Veseli me odaziv građana iz gotovo svih mjesnih odbora, DVD-ova i brojnih udruga. Volonteri na terenu odrađuju golemi posao! Ovakav odaziv upućuje na izgrađenu ekološku svijest naših građana i to je najveća vrijednost ove akcije. No, cilj naše Zelene čistke nije samo fizičko uklanjanje otpada iz prirode, već i okupljanje i druženje nakon akcije. I ono najvažnije, a to je poruka svim našim nemarnim sugrađanima: Prestanite odlagati svoj otpad u prirodu jer za takve postupke više nema, a niti će biti bilo kakvog opravdanja i tolerancije – poručio je Batinić te svim sudionicima uputio javnu zahvalu na velikom odazivu akciji.

A kako je bilo u ovogodišnjoj Zelenoj čistki, pogledajte u pratećoj galeriji fotografija.

Označeno u
Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci