Završne pripreme: U listopadu počinju radovi na Aglomeraciji Ivanec! Foto: Grad Ivanec

Završne pripreme: U listopadu počinju radovi na Aglomeraciji Ivanec!

Varaždinske vijesti | 4.9.2021. u 16:33h | Objavljeno u Našim krajem

U listopadu će početi radovi na Aglomeraciji Ivanec, najopsežnija i najskuplja komunalno-infrastrukturna investicija u povijesti grada, koja obuhvaća gradnju novih i sanaciju postojećih sustava odvodnje otpadnih voda na dijelu ivanečkog područja.

Potvrđeno je to i na koordinacijskom sastanku koji je u Varaždinu održan 25. kolovoza u nazočnosti predstavnika svih institucija koje financiraju i provode ovaj golemi EU projekt vrijedan više od 216 milijuna kuna.

aglomeracija_ivanec_1.jpg

Da dugo najavljivani radovi idu prema svom početku postalo je bjelodano tijekom ljeta, kada je direktor Ivkom-voda Edo Rajh potpisao najveći i najvrjedniji ugovor u cijelom aglomeracijskom paketu, a to je - ugovor o izvođenju radova. O kolikom je poslu riječ pokazuje i podatak da je svoj potpis stavio na ugovor vrijedan 157,96 milijuna kuna, a koji je zaključen s predstavnicima tvrtki koje su posao na Aglomeraciji dobile nakon provedenog postupka javne nabave velike vrijednosti.

Iako je postojala bojazan da bi početak radova mogle prolongirati potencijalne žalbe na odluku o odabiru od strane ponuditelja koji nisu prošli na natječaju, to se nije dogodilo. Stoga je ugovor potpisan s predstavnicima tvrtki koje će izvoditi radove, a to su HIS iz Donje Višnjice, Cestno podjetje Ptuj, GK grupa iz Varaždina i Zagorje gradnja iz Zagreba (svi oni čine objedinjenu Zajednicu ponuditelja).
Potpisivanju ugovora su nazočili i predstavnici zagrebačkog Hidroprojekta i Eptise Adria (stručni nadzor), Fundus projekta iz Zagreba (upravljanje projektom) te Hrvatskih voda Varaždin.

Uz izvođenje radova, ovaj projekt obuhvaća i cijeli niz drugih, milijunski vrijednih javnih nabava koje su bile posebno raspisivane (za gradnju pročistača, sanaciju postojeće mreže, nabavu specijalnih vozila i opreme, stručni nadzor, upravljanje projektom, vidljivost itd.). Većina ovih nabava je već provedena, dok ostale, kažu upućeni, neće prolongirati početak radova.

Sigurno je da će konačni iznos radova na kraju biti i veći od navedenih 216 milijuna kuna, ali s time svi dionici ovog projekta računaju i to će se utvrditi nakon provedbe svih postupaka nabave i završetka radova.

Kako ističu iz Grada Ivanca, ovime su se primakli početku golemih infrastrukturnih radova koji će se tijekom iduće 3 do 4 godine provoditi u Ivancu i okolnim naseljima. Izvodit će se građevinski radovi na cjevovodima za vodu i kanalizaciju, na kanalizacijskoj mreži, na cijevima za onečišćene vode, na crpnim stanicama i cijevima za otpadne vode, ali i radovi na kolnicima i asfaltiranju, uključujući i usluge tehničkog projektiranja.

Sredstva za gradnju nove i sanaciju sustava postojeće odvodne mreže osigurana su iz EU Kohezijskog fonda, državnog proračuna i proračuna Hrvatskih voda (koji ga pokrivaju s ukupno 94%), dok će Grad Ivanec iz proračuna osigurati 6% sredstava.

ivanec_aglomeracija_2.jpg