Završen projekt gradnje novog parkirališta u centru Ivanca vrijedan 587.000 kuna Foto: B. Težak

Završen projekt gradnje novog parkirališta u centru Ivanca vrijedan 587.000 kuna

Varaždinske vijesti | 4.12.2019. u 13:24h | Objavljeno u Našim krajem

Proteklih dana iscrtano je novo parkiralište u strogom ivanečkom centru (iza zgrade FINA-e i Konzuma). Uz oznake na pristupnoj cesti, označeno je i ukupno 27 parkirnih mjesta, a time su i službeno kraju privedeni radovi na realizaciji ove investicije vrijedne 587.000 kuna. Sve troškove pokrio je Grad Ivanec, a radove je izveo Colas Hrvatska d.d. Varaždin.  

Nakon opsežnih zemljanih i drugih pripremnih radova (koji su iskorišteni za polaganje nove plinske, vodovodne i elektroenergetske infrastrukture), uklanjanja stare živice i zapuštenog zelenog pojasa, sagrađen je novi kolnik, postavljeni su rubnjaci, a uređen je prilaz iz Nazorove ulice.

Gradnja ovog parkirališta vrlo je važna; ona je dio niza povezanih projekata koje Grad već nekoliko godina provodi u cilju budućeg zatvaranja za promet dijela glavnog gradskog trga. Kako se nakon toga na trgu vozila više neće moći parkirati, Grad ovime, kao zamjenu, otvara novi parkirališni prostor.

Ono što još predstoji jest hortikulturno uređenje kontaktnih površina, kao i postavljanje dvostruke e-punionice za električna vozila, što je projekt koji Grad realizira u suradnji s HEP-om.

Proteklih dana građane je zanimalo zbog čega je ovo parkiralište pregrađeno na način da onemogućuje izlazak na Arnoldovu ulicu. U Gradu Ivancu u vezi s time pojašnjavaju da su radovi bili pokrenuti radi uređivanja novih parkirnih mjesta i uređenja zapuštenih gradskih čestica na ovom lokalitetu te ističu da cilj nije bio otvoriti novu spojnu ulicu Nazorova – Arnoldova (ulaz iz Nazorove na novo parkiralište s izlazom na Arnoldovu).

- Prije svega, takvo rješenje bilo bi protivno važećoj prostorno-planskoj dokumentaciji, kojom otvaranje spojne ulice na ovom pravcu nije predviđeno. Također, odvojak Arnoldove kod županijske zgrade tehnički nije dimenzioniran za prihvat pojačanog prometa, a pogotovo ne za kamione i velika dostavna vozila (Konzum). Budući da na ovoj dionici nema nogostupa, a da bi njome vozila prometovala tik do samog ulaza stanara u zgradu, takvim rješenjem ozbiljno bi se ugrozila sigurnost djece i odraslih pješaka - objašnjavaju u gradskom Upravnom odjelu za komunalne poslove te dodaju da je ovakvim rješenjem ujedno izbjegnuta mogućnost usmjeravanja prometa teretnih vozila prema Srednjoj školi Ivanec.

Također, treba imati u vidu da odvojak Arnoldove ujedno služi kao alternativni opskrbni pravac za izlazak vozila DVD-a Ivanec na intervencije i stoga, iz sigurnosnih razloga, on mora u svako doba ostati prohodan.