Zatvoren 24. festival čipke u Lepoglavi, brojni virtualno prošetali izložbenim prostorima Foto: Grad Lepoglava

Zatvoren 24. festival čipke u Lepoglavi, brojni virtualno prošetali izložbenim prostorima

J.Š./Varaždinske vijesti | 2.10.2020. u 07:41h | Objavljeno u Našim krajem

Nakon 20 dana trajanja u Lepoglavi je zatvoren 24. Međunarodni festival čipke, jedinstven po tome što je po prvi puta održan u virtualnom obliku. Naime, zbog epidemiološke situacije izazvane virusom COVID-19, 24. izdanje Međunarodnog festival čipke nije moglo biti održano na tradicionalan način već je ljepota lepoglavske čipke i čipkarsko umijeće lepoglavskih kao i čipkarica iz 12 inozemnih te devet hrvatskih čipkarskih centara predstavljeno u virtualnom svijetu koji su mnogi iskoristili kako bi uživali u razgledu postavljenih izložba. Gotovo tisuću posjetitelja virtualno je do sada prošetalo izložbenim prostorima pavlinskog samostana.

- Nakon 11. rujna kada smo otvorili festival, s 30. rujnom kao gradonačelnik zatvaram 24. Međunarodni festival čipke. U uvjetima koronavirusa, festival smo, na zadovoljstvo ne samo mene, svih čipkarica nego i svih partnera, organizirali u virtualnom obliku. Zahvalio bi Republici Bugarskoj koja je bila zemlja partner te predstavila ljepotu svoje bugarske čipke kao i lepoglavskim čipkaricama koje su omogućile da na festivalu predstavimo lepoglavsko čipkarstvo kroz presjek svih do sada održanih festivala u Lepoglavi. Vjerujem da ćemo dio iskustava koje smo ovom prigodom stekli ugraditi u pripreme i organizaciju 25. Međunarodnog festivala čipke. Još jednom zahvalio bih čipkaricama i sudionicima ovog festivala koji su nam dostavili svoje video uratke koji se i nadalje mogu vidjeti na službenoj web stranici festivala - istaknuo je, zatvarajući 24. Međunarodni festival čipke, gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić uputivši i zahvale Varaždinskoj biskupiji na ustupljenom prostoru pavlinskog samostana u kojem je održano i ovo izdanje festivala.

Za vrijeme trajanja 24. Međunarodnog festivala čipke, u pavlinskom je samostanu predstavljena raskoš i ljepota lepoglavske čipke kao i čipke iz Bugarske, zemlje partnera ovogodišnjeg festivala. Ostali izlagači na festivalu su se predstavili snimljenim vlastitim video materijalima. Između ostalog, izloženo je u pavlinskom samostanu bilo 80-ak čipaka napravljenih prema izvornim nacrtima Danice Bresler kao i eksponati inspirirani lepoglavskom čipkom predstavljeni na prije održanim festivalima.

Uz one posjetitelje koji su izložbenim prostorima prošetali virtualno uživajući u ljepoti lepoglavske čipke, nekoliko stotina posjetitelja iskoristilo je prigodu da fizički posjete pavlinski samostan i razgledaju postavljene izložbe pridržavajući se propisanih epidemioloških mjera.

Iako je 24. Međunarodni festival čipke službeno zatvoren, posjetitelji će i dalje moći virtualno šetati pavlinskim samostanom i uživati u razgledu festivalskih izložbi. Naime, na web stranici www.festival-cipke.com i dalje su, za virtualnu šetnju, otvorena vrata pavlinskog samostana.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci