Zapleši repu u Knegincu: Ne propustite kneginečko druženje pod maskama Foto: VV arhiva / ilustracija

Zapleši repu u Knegincu: Ne propustite kneginečko druženje pod maskama

Varaždinske vijesti | 4.3.2019. u 12:06h | Objavljeno u Našim krajem

I ove godine Općina Gornji Kneginec, u suradnji s općinskom Turističkom zajednicom, priređuje ples pod maskama i spaljivanje princa "Fašnika", na "fašnički utorak", 5. ožujka, u 15:30 sati na Trgu hrvatskih branitelja (ispred zgrade KNEKOM-a).

Nakon programa za kralja Andrijana, spaljivanja princa Fašnika i programa "dječjeg disca", svi posjetitelji pozvani su na tradicionalne krafne, prigodna slana peciva, kuhano vino i čaj. U slučaju lošeg vremena fašnička proslava će se održati u dvorani OŠ Kneginec Gornji.

- Nikako nemojte propustiti druženje pod maskama! - poručuju iz Općine Gornji Kneginec.

Karneval (poklade, mesopust, fašnik) kao europski godišnji običaj pripada i ruralnoj i urbanoj kulturi. Podrijetlo mu je, vjerojatno, u starorimskim svetkovinama i običajima. To je vrijeme zabave, prividne slobode i privremeno legaliziranih poroka. Pojedinačnim ili pak skupnim maskiranjem i prerušavanjem mijenja se identitet, a sudionici se pritom oslobađaju svakodnevnih društvenih uloga. Preodijevanjem se ostvaruje zamjena spolova, dobi ili društvenih statusa i tako unosi zbrka u ustaljeni poredak.