Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković sudjelovao na Forumu Skopje '22

Varaždinske vijesti | 23.11.2022. u 14:29h | Objavljeno u Našim krajem

Zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković sudjelovao je u radu Socio-ekološkog Foruma koji je održan u Skopju 21. i 22. studenoga 2022. godine.

U organizaciji međunarodne fondacije Friedrich Erbert Stiftung i Instituta za demokraciju PROGRESS te Međunarodnog centra Olaf Palme u okviru Foruma koji je otvorio prostor za širu raspravu o rješavanju globalne energetske krize organiziran je Okrugli stol na temu „Tehnička rješenja za omogućavanje promjena na lokalnoj razini“ u kojem je aktivno sudjelovao i zamjenik varaždinskog gradonačelnika Miroslav Marković.

U svojim je izlaganjima prenio iskustva Varaždina vezana uz energetsku transformaciju, obnovljive izvore energije te uštede energije na lokalnoj razini. 

Uz njega, u radu foruma iz Hrvatske sudjelovali su i gradonačelnik Makarske Zoran Paunović i zamjenica gradonačelnika Koprivnice Ksenija Ostriž.

Između ostalih sudionika ovog važnog međunarodnog skupa ističu se Martin Schulz, predsjednik fondacije Friedrich Erbert Stiftung i nekadašnji predsjednik Europskog parlamenta te Dimitar Kovačev, premijer Sjeverne Makedonije i Albin Kurti, premijer Kosova.

U fokusu rasprava na Forumu bilo je rješavanje energetske krize na lokalnoj razini, zatim mogućnostima koje pruža energetska tranzicija, ulaganje u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost u suočavanju s energetskom krizom te koristi za građane i proračunske uštede općina.

Raspravljalo se i o mogućnosti partnerstva između gradonačelnika i drugih lokalnih donositelja odluka, kako iz regije tako i iz šire EU te o mogućem potpisivanju zajedničke agende za socijalno pravednu energetsku transformaciju na lokalnoj razini.

Galerija slika