Zajedno za djecu: Ivanečki Crveni križ pomaže socijalno-ugroženim obiteljima Foto: ilustracija

Zajedno za djecu: Ivanečki Crveni križ pomaže socijalno-ugroženim obiteljima

I.D./Varaždinske vijesti | 26.1.2016. u 08:07h | Objavljeno u Našim krajem

Gradskom društvu Crvenog križa Ivanec na natječaju Ministarstva socijalne politike i mladih odobrena je financijska potpora za projekt usmjeren borbi protiv siromaštva i socijalne isključenosti pod nazivom "Zajedno za djecu", u iznosu od 164.571 kuna.

Svrha ovog projekta je za 284 djece iz 188 socijalno ugroženih obitelji u dobi od 7-14 godina osigurati potrebnu odjeću, obuću i školski pribor, te opremu za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, izdavanjem narudžbenica za kupnju robe u iznosu od 500 kuna po djetetu. U sklopu ovog projekta socijalno-ugroženim obiteljima smatraju se obitelji koje nemaju dovoljno sredstava za svoje materijalne potrebe, što se očituje u nedostatku financijskih sredstava potrebnih da se osigura održiva egzistencija.

- Radi se o djeci iz obitelji koje su dohodovno najugroženije, a to su djeca iz obitelji korisnika zajamčene minimalne naknade u CZSS Ivanec, te djeca iz obitelji koje zbog minimalnog iznosa razlike dohotka i granice za ostvarivanje prava na ZMN ne ostvaruju pravo na pomoć, te su često primatelji jednokratnih pomoći, djeca iz obitelji oba nezaposlena roditelja, djeca s poteškoćama u razvoju, djeca smještena u udomiteljske obitelji, višečlane obitelji, jednoroditeljske obitelji, te ostale obitelji prema procjeni koja se temelji na objektivnim činjenicama u zajedničko suradnji GDCK Ivanec, CZSS Ivanec, te škola - napominju iz GDCK Ivanec.

Ističu da se gospodarska kriza posebno negativno odrazila na djecu te su djeca prepoznata kao skupina koja je zbog siromaštva obitelji u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti, slijedom čega je i prijavljen ovaj projekt na natječaj ministarstva.

Partner na projektu je Centar za socijalnu skrb Ivanec, a suradnici Grad Ivanec, Grad Lepoglava te općine Bednja, Klenovnik i Maruševec, kao i sve osnovne škole na području djelovanja GDCK Ivanec. Također, navedeni gradovi i općine osiguravaju dodatnih 50 kuna za svako dijete kojem će pomoć biti pružena ovim projektom.

- Kako su djeca školske dobi puno svjesnija života u siromaštvu i izloženija stigmatizaciji i diskriminaciji, projektom se želi doprinijeti unapređenju kvalitete života i socijalnoj uključenosti djece iz socijalno ugroženih obitelji, i onih obitelji koje su u riziku od siromaštva, ali i unaprijediti koordinirani sustav potpore socijalno-osjetljivim skupinama (razmjenom podataka CZSS-GDCK-JLSU) - ističu iz GDCK Ivanec.

GDCK Ivanec krenuo je s provođenjem projekta, a njegovo trajanje planirano je do kraja školske godine 2015/2016. U razdoblju od rujna do prosinca 2015. tj. u prvom dijelu provođenja projekta, GDCK Ivanec je za 203 djece putem narudžbenice osigurao novu odjeću, obuću, a prema potrebi obitelji, i školski pribor. Još 81 dijete bit će uključeno u projekt do kraja ove školske godine, a ukupno će biti obuhvaćeno 284 djece iz 188 obitelji.

- Djeci koja se ovih dana zajedno sa svojim roditeljima odazivaju našim pozivima za uključivanje u projekt dijelimo slatke paketiće koje je GDCK Ivanec donirao Moto Klub "Jal" iz Ivanca - dodaju iz GDCK Ivanec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci