Za sanaciju triju klizišta na novomarofskom području 1,1 milijun kuna Foto: Grad Novi Marof

Za sanaciju triju klizišta na novomarofskom području 1,1 milijun kuna

Varaždinske vijesti | 2.7.2019. u 17:05h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković potpisali su u utorak u Zagrebu ugovore o sufinanciranju projektne dokumentacije i radova sanacije klizišta.

Radi se o klizištu u Podevčevu, predio Cecelja Brijeg, a za taj projekt će Hrvatske vode izdvojiti 143 tisuće kuna. Također na području Novog Marofa Hrvatske će vode izdvojiti još 800 tisuća kuna za sanaciju klizišta Čevo na županijskoj cesti te za sanaciju klizišta na lokalnoj cesti u Donjem Makojišću 200 tisuća kuna.

– Drago mi je da su se Hrvatske vode uključile u rješavanje problema klizišta na područjima jedinica lokalne samouprave te pomažu Gradu Novom Marofu i Županijskoj upravi za ceste da se riješe takvi problemi. Sanacija klizišta na cestama neće samo riješiti klizišta nego će značiti i siguran promet, ali i osiguranje stambenih i gospodarskih objekata koji su bili ugroženi zbog klizišta – izjavio je gradonačelnik Jenkač.

U nazočnosti resornog ministra zaštite okoliša i energetike dr. sc. Tomislava Ćorića i potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva i prostornog uređenja Predraga Štromara, potpisani su ugovori za 112 klizišta u Hrvatskoj ukupne vrijednosti 54,9 milijuna kuna od čega 32,5 milijuna kuna sufinanciraju Hrvatske vode, a u Varaždinsku županiju, četiri grada i sedam općina, stiže 8,9 milijuna kuna sufinanciranja Hrvatskih voda, dok je ukupni iznos u planu Hrvatskih voda za te projekte 10,8 milijuna kuna.

Dodajmo da su izmjenama i dopunama Zakona o financiranju vodnoga gospodarstva stvoreni preduvjeti za trajno osiguravanje sredstava za sanaciju šteta od klizišta pa se prihod od vodnog doprinosa koristi za sufinanciranje troškova sanacije klizišta i odrona nastalih djelovanjem erozija i bujica kojima je ugrožena javna infrastruktura.

novi_marof_klizista_2.JPG

novi_marof_klizista_3.JPG