Za radove na sprečavanju poplava Ivanec dosad uložio 600.000 kuna

Varaždinske vijesti | 8.10.2018. u 09:53h | Objavljeno u Našim krajem

Grad Ivanec i u listopadu nastavlja s intenzivnim radovima na saniranju šteta na prometnoj i pratećoj infrastrukturi nastalih tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci zbog ekstremnih oborina koje su prouzročile izlijevanje potoka i kanala.

Usporedo se izvode i brojni prevencijski radovi na pojedinim kritičnim lokalitetima za koje je ocijenjeno da su na njima potrebni određeni zahvati u cilju sprečavanja poplavljivanja. 

Tako su na području cijelog grada Ivanca u pojačanom opsegu čišćeni odvodni kanali uz nerazvrstane ceste, popravljeni su makadamski kolnici, a posebna je pozornost bila usmjerena na sanaciju cijevnih propusta na nerazvrstanim cestama, na postavljanje linijskih rešetki i slivnika, betonskih kanalica i sl. 

Od većih zahvata obavljene su sanacije propusta i čišćenja kanala u Seljancu i Bedencu, dok su u samom Ivancu na nekoliko kritičnih lokacija postavljene linijske rešetke kako bi se poboljšala oborinska odvodnja gradskih ulica. Isto je napravljeno i na više nerazvrstanih cesta u Prigorcu, Lovrečanu, Bedencu i Vuglovcu. 

propust1-lukavec-260918.jpg

Ukupna vrijednost ovih radova iznosi preko 230.000 kuna, a u tijeku je još cijeli niz zahvata kojima će se sanirati nastale štete te spriječiti nova oštećenja prometne infrastrukture i obližnjih nekretnina u privatnom vlasništvu koje su bile ugrožene prilikom jačih kiša.

Trenutačno se opsežni zahvati izvode u Malezovoj/Stepinčevoj ulici, a slijede i radovi u Fallerovoj ulici, u Sevrima u Prigorcu te na Pionirskom bajeru. Također, izvest će se i radovi na dva lokaliteta u Bedencu (iznad igrališta i zacjevljenje kod autobusnog stajališta), u Ivanečkom Vrhovcu (sanacija bankine), u Škriljevcu (rekonstrukcija propusta na NC) te na zaštiti ceste od klizišta u Salinovcu (Šatornjak).

Slijede i zahvati u Lančiću (odvodnja NC – zaštita Matišićevogbajera), a ukazala se i potreba za čišćenjem još nekoliko kanala u Bedencu.

U Lukavcu su u tijeku radovi na dogradnji cijevnog propusta na nerazvrstanoj cesti kod društvenog doma. Njima će se u velikoj mjeri ukloniti opasnost od plavljenja okolnih nekretnina i prometnice. 

Vrijednost ovih radova je preko 360.000 kuna, a dosad je Grad Ivanec za radove na sprečavanju poplavljivanja uložio gotovo 600.000 kuna.

Označeno u