Za obrazovanje u Općini Trnovec Bartolovečki 3,1 milijuna kuna: ulaganje u mlade najbolja investicija!

VV | 2.3.2019. u 09:55h | Objavljeno u Našim krajem

U 2018. godini Općina Trnovec Bartolovečki raspolagala s ukupno 13.904.108,54 kune ili 100,47 posto planiranog iznosa prihoda. U odnosu na prethodnu godinu prihodi su bili 34,57 posto veći. Ukupni rashodi bili su 14.037.938 kuna.

- Planirali smo naš proračun odgovorno i realno, a izvršenje proračuna odnosno ukupni prihodi potvrda su toga. Raduje i podatak da su prihodi za gotovo 35 posto veći u odnosu na prethodnu godinu. Ovakav način upravljanja financijama nastavit će se i u ovoj, ali i idućim godinama – rekao je načelnik Općine Trnovec Bartolovečki Zvonko Šamec na sjednici Općinskog vijeća na kojoj je na dnevnom redu bio izvještaj o proračunu za prošlu godinu.

Potpore za udruge

Vijećnici su raspravljali i o izravnoj dodjeli sredstava financijske potpore prema programima rada udruga. Odnosi se to na vatrogasne djelatnosti odnosno pet dobrovoljnih vatrogasnih društava, sportske djelatnosti šest klubova, lovstvo, zaštitu okoliša i rekreacije koje provodi šest udruga. Nadalje, četiri udruge bave se kulturno-umjetničkim djelatnostima te čuvanjem i prezentacijom običaja. Tu su i aktivnosti Udruge poduzetnika, Agro udruge, Udruge umirovljenika i starijih osoba te Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, ogranka Varaždin kluba Trnovec Bartolovečki.

– Naše udruge okupljaju kroz svoje aktivnosti veliki broj mještana općine. Bilo da je riječ o sportu, vatrogastvu, kulturi i čuvanju tradicije našeg kraja, udruge rade sjajan posao i najmanje što se može učiniti je kroz financijsku potporu za njihove projekte olakšati im rad – poručio je načelnik.

Članovi Općinskog vijeća donijeli su i program rada Vijeća u 2019. godina, a među brojnim temama o kojima će se raspravljati svakako se ističu one o općinskom proračunu te njegovim izmjenama i dopunama.

Potvrđene su izmjene i dopune programa javnih potreba u pojedinim područjima za prošlu godinu. Tako je za brigu za djecu predškolske dobi, odgoj i osnovno obrazovanje te srednjoškolsko i visoko obrazovanje u proračunu osigurano 3,1 milijun kuna, u zdravstvu 673.000 kuna, sportu 517.000 kuna kulturi 455.000 te komunalnoj infrastrukturi dva milijuna kuna, za građenje i opremanje tri milijuna kuna, a za razvojne programe 8,7 milijuna kuna.

Ulaganja za budućnost

– Svakako treba istaknuti iznos od 3,1 milijun kuna koji je uložen u obrazovanje. Naime, ulaganje kroz predškolski odgoj te osnovno, srednjoškolsko i visoko obrazovanje, najbolje je ulaganje u mlade odnosno budućnost naše općine. Ova razina izdvajanja sredstava predviđena je i za ovu godinu – potvrdio je Šamec.