Za jubilarnu 20. Zeljarijadu u Vidovcu najavili najveću sarmu dosad

| 15.9.2017. u 14:09h | Objavljeno u Našim krajem

Program Zeljarijade, glavne kulturne, gospodarske, zabavne i gastronomske manifestacije Općine Vidovec, koja obilježava svoju 20. godišnjicu postojanja predstavljen je danas na konferenciji za medije u atriju Županijske palače.

Od 22. do 24. rujna u dvorištu zgrade Općine Vidovec posjetitelje očekuje bogat program, a prvi puta Zeljarijada je pod pokroviteljstvom Vlade, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta te Ministarstva turizma.

Načelnik općine Vidovec, Bruno Hranić tim je povodom istaknuo da upravo pokroviteljstvo Vlade govori o značaju njihove manifestacije.

-Samim time što je Vlada RH preuzela pokroviteljstvo govori o značaju jedne takve gospodarske i kulturne manifestacije i to ne samo za naš Sjeverozapad već za cijelu Hrvatsku. Zato sam posebno ponosan što od početak sudjelujem u organizaciji. Drago mi je da smo domaćini jedne takve manifestacije koja je prepoznata i van Hrvatske – rekao je Hranić, podsjetivši da je prije nekoliko godina manifestacija i varaždinsko zelje predstavljeni u Bruxellesu.

-Vjerujem da ćemo se i ove godine dobro zabaviti i da ćemo opet imati najveću sarmu na svijetu kao što inače radimo – rekao je Hranić, podsjetivši da posjetitelje očekuje bogat kulturni i gospodarski program.

Župan Varaždinske županije, Radimir Čačić tim je povodom istaknuo da možemo biti ponosni što imamo varaždinsko zelje koje je jedno od sedam proizvoda u Hrvatskoj, a koje ima oznaku izvornosti kao najvišu u Europskoj uniji te Zeljarijadu ove godine Županija potpomaže s 30.000 kuna.

-Imamo mi cijeli niz drugih proizvoda kao što su, recimo, varaždinski klipić ili vidovečki gibanek, ali oznaka izvornosti je najviša i nije slučajno da je tako. To traži u najmanju ruku evidenciju koja za zelje seže u 18. stoljeće. Kompletno se sve prati od sjemena na dalje. Tome je ovih 20. godina Zeljarijade bitno doprinijelo pa ćemo ove godine podržati manifestaciju s 30.000 kuna – rekao je Čačić.

Među ostalim, Čačić je spomenuo kako manifestacija ima više od 15.000 posjetitelja te da moraju više poraditi na području marketinga.

-Moramo porazgovarati s velikim gradovima i dogovoriti da se Zeljarijada predstavi i u Zagrebu i ostalim bitnim točkama na kojima ju građani mogu prepoznati – dodao je.

Na konferenciji za novinare prisustvovala je i posebna savjetnica župana Natalija Martinčević, predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec Silvija Zagorec, zamjenica predsjednice Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec Marija Cafuk, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni i predsjednik KUD-a Vidovec Tomo Svačko.

Županova savjetnica Natalija Martinčević istaknula je da je Zeljarijada postala veliki brend Varaždinske županije te da je nagrađena nagradom Suncokret Hrvatske turističke zajednice u kategoriji ruralne turističke manifestacije. Martinčević je podsjetila da je poznato kao se zelje od pamtivijeka uzgaja u sjeverozapadnoj Hrvatskoj te se već u drugoj polovici 18. stoljeća spominje. Stoga se sve do danas smatra jednom od najboljih i najkvalitetnijih sorti zelja uopće.

-Kao što znamo Varaždinsko je zelje jedan od 13 zaštičenih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda Varaždinske županije. Uz činjenicu da svake godine na Zeljarijadi prisustvuje sve veći broj gostiju, posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i regije doprinjelo je tome da je Zeljarijada 2011. nagrađena nagradom Suncokret Hrvatske turističke zajednice u kategoriji ruralne turističke manifestacije – ukazala je Martinčević, dodajući da sve to govori da Zeljarijadu moramo još jače i bolje pozicionirati kao jednu od turističkih manifestacija, a koja će promovirati tradicionalne vrijednosti Vidovečkog kraja i Varaždinske županije pa da u budućnosti neće biti baš nikoga u Hrvatskoj koji nije čuo za zelje, zeljare i Zeljarijadu u Varaždinskoj županiji.