Za brigu o predškolskoj djeci Općina T. Bartolovečki osigurala 1,6 mil. kn

vv | 10.2.2017. u 08:02h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Općinsko vijeće Općine Trnovec Bartolovečki prihvatilo je na jučerašnjoj sjednici niz izmjena i dopuna programa javnih potreba u ovoj godini. Tako je kroz program javnih potreba brige za predškolsku djecu osigurano 1,6 milijuna kuna od čega 1,2 milijuna kuna za olakšanje troškova roditeljima odnosno sufinanciranje ekonomske cijene vrtića u iznosu od 55 posto. Za financiranje programa predškole osigurano je 250 tisuća kuna te 120 tisuća kuna za potporu roditeljima novorođene djece. Rano učenje stranog jezika za polaznike predškole financirat će se s 40 tisuća kuna.

Svjesni smo da su troškovi roditelja čije dijete ide u vrtić ili želi koristiti neke od programa u predškolskom uzrastu veliki. Na ovaj način Općina sudjeluje u pokrivanju dijela tih troškova kao i svake godine – napomenuo je na sjednici načelnik Općine Zvonko Šamec.

Od drugih programa javnih potreba treba izdvojiti 630 tisuća kuna za program u djelatnosti odgoja i osnovnog obrazovanje. Unutar tog iznosa osigurano je 65 tisuća kuna za rano učenje informatike, zatim 60 tisuća kuna za besplatan prijevoz učenika viših razreda OŠ Šemovec te čak 139 tisuća kuna za sufinanciranje produženog boravka. Upravo ova mjera naišla je na odobravanje roditelja jer mnogima, zbog poslovnih obveza, odgovara da njihovo dijete u produženom boravku napravi sve svoje školske obveze. Općina je našla način da sufinancira značajan dio troškova za što veći broj osnovnoškolaca.

I ove će godine veliki broj studenta s područja Općine dobivati stipendije za što je kroz program javnih potreba i kroz proračun osigurano 200 tisuća kuna.

Često ponavljam, i zaista to mislim, da je ulaganje u naše mlade, u njihovo obrazovanje, najbolje ulaganje i najbolje korištenje proračunskih novaca. Nove generacije budućnost su naše Općine, a da bi budućnost bila još bolja, treba ulagati u njihovo obrazovanje. Ovim odlukama mi to upravo i činimo – zaključio je Šamec.

Što se tiče programa javnih potreba na području socijalne skrbi osigurano je 607 tisuća kuna od čega čak 95 tisuća za poklon bonove svim umirovljenicima, osobama s invaliditetom i socijalno-uzdržavanim osobama. Za udruge je osigurano 240 tisuća kuna te za uređenje prostora po župama još 190 tisuća. Za poticanje poduzetništva namijenjeno je 218 tisuća kuna, za mjere poticanja poljoprivrede 100 tisuća dok će se sportske udruge u ovoj godini financirati iznosom nešto većim od 400 tisuća kuna.

Naši sportski klubovi odlično rade i okupljaju mlade kroz sport i zdrav način života. Tamo gdje se stalno događa nešto pozitivno i dobra za naše mlade sumještane Općina će uvijek pomagati u sklopu svojih mogućnosti – izjavio je Šamec.

Dodajmo i da je za potrebe u vatrogastvu osigurano 300 tisuća kuna.

Na kraju vijećnici su i prihvatili plan građenja i opremanja, točnije za izgradnju i obnovu prometnica, zatim kanalizacije te za novi društveni dom, za kojeg se sredstva očekuju preko EU fondova, iznos od 7,6 milijuna kuna.

Prije nego što su prihvatili programe javnih potreba u ovoj godini prihvaćene su izmjene i dopune istih programa za proteklu godinu. Donijeta je i odluka o izravnoj dodjeli sredstava predviđenih proračunom za rad udruga s područja Općine. Riječ je o pet dobrovoljnih vatrogasnih društava, šest sportskih udruga te još dvadesetak ostalih udruga od KUD-a Mak i raznih udruga žena do udruga koje okupljaju branitelje, poduzetnike ili pak poljoprivrednike.

Vijećnici su i ovoga puta raspravljali o stanju nezaposlenosti na području Općine. Posljednje informacije iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje govore da je u studenom prošle godine na području Općine bila 181 nezaposlena osoba, a isti broj vrijedi i za prosinac.

Riječ je o neznatnom povećanju broja nezaposlenih. Prema najavama iz Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i stanju na tržištu rada za očekivati je da će se broj nezaposlenih u narednim mjesecima smanjivati – kazao je Šamec.

Općinsko vijeće doživjelo je i jednu izmjenu. Dubravko Magić, zbog duljeg boravka izvan Hrvatske radi poslovnih obaveza, podnio je ostavku na mjesto vijećnika. Na njegovo mjesto u Vijeće je do kraja mandata stigao Milorad Barbir s kandidacijske liste HNS-SDP-HSU-HSLS. Dodajmo i da su vijećnici prihvatili program rada Općinskog vijeća za ovu godinu. Posebno je istaknuto da u slijedećih nekoliko mjeseci Vijeće treba donijeti odluku o izgledu grba i zastave.

Označeno u