Vrganji i Paka se vole: Za vikend tradicionalni Dani vrganja i crnog tartufa

vv | 12.9.2023. u 10:27h | Objavljeno u Našim krajem

Vrganji i Paka se vole. Oduvijek. Na staroj  cesti  Varaždin- Zagreb, oduvijek ste mogli naići na vrijedne berače koji su na tanjurićima prodavali vrganje uz cestu i tako „doštukali“ kućni budžet. Danas tih ljudi  nešto manje ima, no poveznica Pake i ove gastro delicije i danas je tu. Živi kroz manifestaciju Dani vrganja u Paki. Od 2015. pridružuje se i imenu i programu – crni tartuf. Ali samo kao dopuna i novina. Glavna zvijezda je i dalje vrganj.

U nedjelju 17. rujna u Paki se odvija natjecanje u berbi vrganja. Ove godine pod nazivom „A, možda su u šumi“. I oni iskusni, ali i oni koji bi iskusni tek željeli postati, veselo sa svojim košarama kreću put šume. Nakon dva sata vraćaju se na mjesto polaska i nose svoje košare na ogled. Neke su pune vrganja, a neke i raznih drugih gljiva za koje  nisu sigurni kakve su. E, za njih je zato tu prof. Branko Bartolić, predsjednik Hrvatskog mikološkog saveza koji je zadužen za stručnu determinaciju ubranih gljiva. Najzanimljiviji je to dio gljivarima, zaljubljenicima u šumu i gljive. Ovaj dio programa svojim će odličnim glasom i već poznatim stilom voditi Mirko Fodor.

A, kako su znanstvena istraživanja pokazala da crnog tartufa i ovdje ima, još od 2015. godine na Danima vrganja i crnog tartufa u Pakimože se saznati kako se traži ova podzemna gljiva – kroz pokazni  lov na crni tartuf. Kao uvod u tartufaranje, u KC Ivan Rabuzin u Novom Marofu, u subotu, 16.9. održat će se predavanje „ Što sve niste znali o tartufu?“ . Plantažni uzgoj tartufa, kinologija i dresura pasa za traženje tartufa te sve o znanstvenim istraživanjima o crnom tartufu u našim krajevima – teme su koje će nam prezentirati Mario Vlašić, dipl.ing.sum.univ.spec.silv . i  Stjepan Hrvoić – vlasnik OPG Hrvoić.  Kako sve više tragača za ovom delicijom ima i u kontinentalnom dijelu Hrvatske, u Paki će se 17.9. održati Utakmica pasa u traženju tartufa. Prilika je to da se u ovom „sportu“ okušaju i psi koji nisu nužno tartufari, no možda imaju skrivene talente koji će se tek otkriti. Na sreću njihovih vlasnika. 

Vrganj koji je zvijezda manifestacije dobiva svoju posebnu pažnju kroz razne edukativne gastro radionice, od onih za najmlađe,  do onih, već iskusnijih kušača. I za njih su tu zvijezde kulinarstva, garancija za dobar zalogaj. Priča jedne kuhače – Marine Obradović zanimljiva  je radionica i prezentacija na kojoj će najmlađi naučiti kako pripremiti i voljeti jela od vrganja.

Na sajmu domaćih i autohtonih proizvoda mnoštvo je OPG-ova koji će u bar jedan svoj proizvod uvrstiti i vrganj. Ili  crni tartuf. Tako ćete ovdje moći nabaviti i kruh s vrganjima, namaze od vrganja, tjesteninu s vrganjima i razne druge domaće proizvode. Na sajmu se uvijek traži mjesto više!

Za one koje su davno odustali biti berači vrganja, jer nikako da ih pronađu, Paka nudi mnoštvo drugog sadržaja. Ovdje, na relativno maloj udaljenosti, od svega 4 km, možete obići dvije utvrde. Utvrdu Paka i utvrdu Čanjevo. Fortifikacijski su to objekti iz 13. i 15. stoljeća, a kako se na njima nekad živjelo i za što su služili, moći ćete iskusiti na stručnim obilascima. Kostimirani vodiči spremni su posjetiteljima pružiti iskustvo povratka u neka druga vremena. Za rekreativce tu su organizirane šetnje sa Supermenkama, vrijednim curama koje će se pobrinuti da nitko ne zaluta, a vode vas i do utvrda.

Sa licenciranim planinarskim vodičem može se i u malo dužu šetnju – Putevima Pake. Nekih 10- tak kilometara u dobrom društvu,  kroz prekrasnu prirodu Pake, brzo prođe. Taman do ručka!

Dabar Pako – sagradio je jednu od najvećih brana u Varaždinskoj županiji. Dabar je zaštićena životinja u Republici Hrvatskoj ,no kako se on ponekad spominje i u negativnom kontekstu, idealno je doći u Paku i čuti sve o ovom najvećem graditelju  među životinjma - kako i zašto on te brane gradi te zašto je važan za eko sustav. I za ovaj program uvijek vlada posebno zanimanje.

Misli se i na najmlađe, za njih su tu uvijek razne radionice, vezane uz  prirodu i šumu. Šumska  čarolija sprema razna iznenađenja za klince.

Osigurana je i ugostiteljska ponuda, a u zabavnom dijelu programa nastupit će Žiga i Bandisti.

Najveća vrijednost manifestacije je promocija destinacije koja se grana u raznim smjerovima. I onom kulturnom i rekreativnom, ali  i gastronomskom smislu. Ugostitelji  s ovog područja, vrganje  s tanjurića koji su se mogli kupiti samo uz cestu u Paki, polako ali sigurno, sele na svoje restoranske tanjure. Utvrde su zahvaljujući manifestaciji stekle prepoznatljivost i dobile  svakodnevne posjetitelje, a šumska  prometnica Paka – Čanjevo  iz šumskog je puta postala staza rekreativaca i zaljubljenika u prirodu. Tako je Paka mjesto gdje će svatko pronaći svoj dio dana, a kad se u nedjelju smrači, reći ćemo vam – Dovrganja! (a, ne, doviđenja)!

PlakatDaniVrganja2023_web_-_smanjen.jpg