Vozači ljuti zbog kolona na cestama kada se prikuplja otpad Foto: Čitatelj

Vozači ljuti zbog kolona na cestama kada se prikuplja otpad

Varaždinske vijesti | 11.2.2017. u 15:11h | Objavljeno u Našim krajem

Da se miješani komunalni otpad mora prikupiti iz kućanstava, slažu se svi. No, moraju li se zbog toga stvarati i dugačke kolone na prometnicama? Na to je, naime, upozorio naš čitatelj koji svakodnevno državnom cestom kroz Petrijanec i Sračinec putuje na posao u Varaždin. Međutim, četvrtkom između 7 i 8 sati ujutro gotovo uvijek zapne u koloni u Sračincu zbog vozila Čistoće i njihovih djelatnika koji toga dana mještanima prikupljaju i odvoze otpad.

- Svakog je jutra između 7 i 8 sati promet kroz Sračinec jako pojačan, kako zbog ljudi koji putuju na posao, tako i zbog roditelja koji djecu dovoze u osnovnu školu. No, četvrtkom kada se prikuplja otpad stvori se i dugačka kolona pa vozači znaju čekati i do pet minuta. Razumijem da se otpad mora prikupiti, no nije li moguće pomaknuti termin prikupljanja za sat vremena prije ili kasnije? - pita se naš čitatelj.

sracinec 2

Davor Skroza, direktor Čistoće, tvrtke čiji djelatnici prikupljaju i odvoze otpad s područja desetak jedinica lokalne samouprave, pa tako i Sračinca, napominje kako bi svaka promjena termina unutar dnevnog rasporeda odvoza na jednom području pružanja usluge rezultirala promjenama cjelokupnog dnevnog rasporeda odvoza.

- Sukladno odredbama Zakona o održivom gospodarenju otpadom, javna usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada podrazumijeva prikupljanje tog otpada specijalnim vozilima na području pružanja usluge putem spremnika od pojedinih korisnika i prijevoz do osobe ovlaštene za obradu i/ili zbrinjavanje. Društvo Čistoća, kao davatelj javne usluge, rasporedom odvoza utvrdilo je termine po područjima pružanja usluge, objavilo ih na svojim mrežnim stranicama i o tome obavijestilo korisnike pisanom obavijesti. Svakodnevno prikupljanje otpada započinje radnim danom od šest sati, a raspored odvoza izrađen je na bazi više parametara - pojašnjava Skroza naglasivši da su pritom važni broj i zapremina posuda korisnika, zapremina spremnika specijalnog vozila za prihvat prikupljenog otpada, udaljenost područja pružanja usluge od mjesta ovlaštene osobe kojoj se taj otpad predaje na obradu i/ili zbrinjavanje.

- Temeljem toga, svaka promjena termina unutar dnevnog rasporeda odvoza na jednom području pružanja usluge rezultirala bi promjenama cjelokupnog dnevnog rasporeda odvoza. Stoga molimo vašeg čitatelja da uvaži naše obrazloženje organizacije rada i prihvati činjenicu da su gužve na prometnicama u bilo koje doba dana postale naša svakodnevnica - kaže Skroza.

No, vjeruje da će se izgradnjom obilazne ceste Petrijanec – Sračinec u velikoj mjeri rasteretiti postojeća prometnica čime bi trebale i nestati jutarnje gužve i „prometni čepovi“.

sracinec 1

sracinec 3

Označeno u