Vitković: Zbog amandmana HDZ-a, SDP-a i HSS-a moram tražiti ocjenu zakonitosti proračuna Foto: Općina Trnovec Bartolovečki

Vitković: Zbog amandmana HDZ-a, SDP-a i HSS-a moram tražiti ocjenu zakonitosti proračuna

Varaždinske vijesti | 29.12.2021. u 20:28h | Objavljeno u Našim krajem

Općinsko vijeće Općine Trnovec Bartolovečki na posljednjoj je ovogodišnjoj sjednici u srijedu većinom glasova prihvatilo proračun za 2022. godinu u iznosu od 35,1 milijuna kuna.

Projekcije proračuna za 2023. i 2024. su 45,8 odnosno 37,7 milijuna kuna. No, prije samog glasanja o proračunu prethodila je rasprava o amandmanima za koje je načelnica Općine Verica Vitković naglasila da nisu napravljeni u skladu sa zakonom.

Naime, na prijedlog proračuna stigli su amandmani Kluba HDZ-a te još dva istovjetna prijedloga Kluba SDP-HSS, ali i samostalno od Kluba SDP-a za koji je načelnica naglasila da takav klub ne postoji. Uz to što su, napomenula je, u SDP-u napravili grešku u samom podnošenju, Vitković je pojasnila da ni sami amandmani u svojoj suštini nisu u skladu sa zakonom.

- Vidljivo je da sastavljač amandmana ne barata materijom proračuna. Ovaj amandman u četiri točke SDP-a nije u skladu sa zakonskim propisima jer ako se ti amandmani usvoje onda proračun ne bi bio u skladu sa zakonom odnosno proračun ne bi bio uravnotežen. Sami prijedlozi nisu loši, ali amandmani nisu tehnički ispravni – pojasnila je načelnica podsjećajući da se nešto slično dogodilo prilikom donošenja proračuna Varaždinske županije.

Tada je predlagatelj proračuna, župan Anđelko Stričak, također morao odbaciti SDP-ove amandmane koji ni u tom slučaju, napomenula je, nisu bili tehnički ispravni, odnosno nisu bili u skladu s važećim zakonskim propisima.

– Izgleda da u SDP-u ne znaju računati – zaključila je načelnica Vitković.

Što se tiče šest amandmana Kluba HDZ-a, dodala je, dogodila se slična situacija kao i kod amandmana Kluba SDP-HSS. Vitković je ponovila da amandmani moraju biti u potpunosti tehnički ispravni i da nakon njihovog eventualnog prihvaćanja proračun mora biti uravnotežen što kod ovih amandmana nije slučaj.

– Od šest amandmana, pet njih nije bilo tehnički ispravno zbog čega ih nisam mogla prihvatiti. Amandman koji je napravljen u skladu sa zakonskim propisima prihvaćam. Kao odgovorna osoba u Općini ne mogu prihvatiti ono što nije u skladu sa zakonom – pojasnila je Vitković.

Unatoč svim tim pojašnjenjima i Klub HDZ-a i Klub SDP-HSS tražili su glasanje o amandmanima te su sa svojih osam glasova, i jednog i drugog kluba, prihvatili amandmane. Protiv prihvaćanja amandmana u manjini su ostali vijećnici Narodne stranke Reformisti i HNS-a. U konačnici, upravo je glasovima HDZ-a te SDP-a i HSS-a usvojen proračuna sa spomenutim, zakonski spornim amandmanima.

– S obzirom da vijećnici nisu poslušali apele da amandmani nisu u skladu sa zakonom, a samim time i cijeli proračun, kao odgovornoj osobi u Općini ne preostaje mi ništa drugo nego da takav proračun, te način na koji je donesen, prijavim nadležnom ministarstvu koje će u konačnici dati ocjenu njegove zakonitosti – završila je Vitković.

Prije donošenja proračuna za iduću godinu, prihvaćen je drugi rebalans proračuna za ovu godinu kojim se povećava za 1,5 milijuna kuna te iznosi 26,5 milijuna kuna.

– Drugi rebalans bio je potreban zbog usklađivanja s obzirom na preneseni višak prihoda u prethodnom razdoblju u iznosu od 7,5 milijuna kuna. Povećani su prihodi od poreza za 117.000 kuna, dok će se najveći dio povećanja sredstava namijeniti za izvršavanje programskih aktivnosti i redovno poslovanje općinske uprave i korisnika proračuna, primjerice 200.000 kuna za predškolski odgoj ili 150.000 kuna za vatrogastvo – obrazložila je načelnica Vitković.

Dodajmo i da je Općinsko vijeće Općine Trnovec Bartolovečki, nakon postupka odabira ponuđača, za izgradnju svjetlovodne telekomunikacijske infrastrukture, odnosno optičkog interneta, izabralo tvrtku Infrastruktura d.o.o. iz Ludbrega.

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_1.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_2.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_3.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_4.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_5.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_6.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_7.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_8.jpg

trnovec_bartolovecki_vijece_29122021_9.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci