Vitković: "Ministarstvo mora prihvatiti činjenicu da Trnovcu treba potpuno novi objekt vrtića"

Varaždinske vijesti | 21.10.2022. u 09:16h | Objavljeno u Našim krajem

Kako bi se osigurao daljnji razvoj Općine Trnovec Bartolovečki te osnovni preduvjeti za daljnje privlačenje mladih obitelji i promjenu negativnog demografskog trenda na području Općine, pod hitno je potrebno izgraditi novi objekt vrtića s ukupno 10 vrtićkih skupina, odnosno novi objekt kapaciteta 200-tinjak djece, ističu iz Općine Trnovec Bartolovečki.

Upravo je zbog toga Općina Trnovec Bartolovečki i podnijela prijavu projektnog prijedloga „Izgradnja i opremanje matičnog dječjeg vrtića u Trnovcu Bartolovečkom“ na Poziv na dodjelu bespovratnih sredstava Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i opremanje predškolskih ustanova.

Riječ je o mjeri Nacionalnog programa obnove i oporavka, a radi se o projektu ukupne vrijednosti preko 23 milijuna kuna gdje bi iznos bespovratnih sredstava iznosio 14,4 milijuna.

- Nažalost, sam javni poziv svojim uvjetima nije išao u prilog potrebama Općine Trnovec Bartolovečki koja pod hitno i bez iznimke treba novi objekt spomenutog kapaciteta - napominju iz Općine.

- Samim javnim pozivom bila je omogućena prijava projekata za izgradnju novih kapaciteta vrtića do ukupnog broja živorođene djece u proteklih 5 godina prema DZS-u. Upravo kroz prijavu projekta Općina Trnovec Bartolovečki dokazivala je da postojeći kapaciteti vrtićkog smještaja ne zadovoljavaju Državne pedagoške standarde. Nadalje, samoj prijavi projekta priložili smo stručno mišljenje nezavisnog arhitektonskog ureda i sudskog vještaka kako bi ostvarili financiranje izgradnje novog objekta vrtića - pojasnila je načelnica Općine Verica Vitković i dodala da Ministarstvo znanosti i obrazovanja nažalost nije prihvatilo projektni prijedlog, odnosno kako nije uvažilo činjenicu da postojeći kapaciteti vrtićkog smještaja ne zadovoljavaju uvjete smještaja djece i daljnju obnove ili dogradnje.

- Moja obveza, kao načelnice, je brinuti se za sve mještane. Da, mogli smo prijaviti projekt koji bi prošao zadane uvjete, ali izgradnja vrtića manjeg kapaciteta ne bi bila dovoljna da svi naši mališani imaju jednake uvjete za stjecanje vrtićkog obrazovanja. Jednostavno, postojeći vrtić u Trnovcu više se ne može niti renovirati niti dograđivati. Postojeći privatni vrtići dobro rade, ali ne zadovoljavaju potrebne kapacitete. Moja je dužnost, kao i dužnost Općinskog vijeća boriti se za izgradnju potpuno novog vrtića i upravo to želimo dokazati resornom ministarstvu i od toga nećemo odustati - poručila je Vitković.

Općina trenutno ima 345 djece u dobi od 0-7 godina, a smještajni kapaciteti oba vrtića na području Općine dovoljni su za 188 djece. Njih 11-tero polazi program predškole, 65-ero djece polazi vrtiće u okolnim gradovima i općinama, dok 81 dijete nije zbrinuto u vrtićima jer oni na području općine nemaju slobodnih mjesta.

- Ako se projekt izgradnje novog vrtića ne realizira, djeca će ostati bez svog mjesta u vrtiću čime će se doprinijeti povećanju nedostupnosti usluga ranog predškolskog odgoja i obrazovanja na području Općine Trnovec Bartolovečki. To je u suprotnosti s ciljevima Poziva na koji smo se prijavili te ciljevima Republike Hrvatske da se dostupnost kvalitetnog predškolskog odgoja i obrazovanja omogući svoj djeci u Hrvatskoj bez obzira na socioekonomski status - zaključila je Vitković te najavila daljnju borbu, odnosno korištenje svih sredstava kako bi se resornom Ministarstvu dokazala nužnost izgradnje potpuno novog objekta vrtića.

- U najavi je da će Ministarstvo znanosti i obrazovanja do kraja godine raspisati novi javni poziv te da će na tom natječaju naše nepobitne činjenice uzeti u obzir. S pravom očekujemo da se Ministarstvo složi i da nam da zeleno svjetlo, kao i potrebna sredstva za izgradnju novog vrtića u našoj općini - završila je načelnica Vitković.

Iz Općine Trnovec Bartolovečki poslali su i podatke o postojećem vrtiću i potrebi izgradnje novog:

- U postojećem stanju objekta vrtića ne postoje adekvatni i dostatni prostorni kapaciteti za organizaciju predškolskog odgoja i obrazovanja i broj zainteresiranih korisnika vrtića. Na području općine nalaze se dva objekta dječjeg vrtića čiji kapaciteti nisu dostatni niti adekvatni za potrebe s obzirom na broj živorođene djece vrtićke dobi. Jedna nekretnina u vlasništvu je Općine, a druga u privatnom vlasništvu, dok djelatnost predškolskog odgoja u oba objekta obavljaju privatne pravne osobe.

- Iz stručnog mišljenja koje je Općina priložila Ministarstvu vidljivo je da postojeće stanje građevine u vlasništvu Općine Trnovec Bartolovečki nije zadovoljavajuće niti sigurno za odvijanje odgoja i obrazovanja djece.

- Postojeći objekt vrtića građen je 1978. godine kao drvena prizemna montažna građevina, nakon čega je nekoliko puta pregrađivan. Vijek trajanja tog objekta je pri kraju i nije pogodan za rekonstrukciju i dogradnju, stoga je jedini logični i mogući zaključak bio da je potrebno nanovo izgraditi novi vrtić na novoj lokaciji. Dodatni problem je taj da je drugi objekt manjeg kapaciteta te da ima ustrojene samo dvije vrtićke skupine.

- Zbog svega navedenog jasno je kako će Općina bez izgradnje novog objekta biti ograničena u pogledu doprinosa procesu smanjenja regionalne razlike u obuhvatu djece ranim i predškolskim programima te posljedično, smanjenju broja djece koja sudjeluju u RPOO.

- Prema podacima DZS-a, postotak djece u vrtiću iznosi 68,42 posto čime se ukazuje na potrebu za dodatnim kapacitetima u odnosu na broj živorođene djece u dobi za vrtić.

- Ujedno, prema podacima DZS, Općina bilježi porast doseljenosti stanovništva čime se povećava potreba za sve većim upisom djece u dječje vrtiće. Demografski trend odnosno trend broja živorođene djece u zadnjih 10 godina prema podacima DZS iznosi -16,85 posto.

- Upravo negativan demografski trend zasigurno je odraz izostanka ulaganja u socijalnu i obiteljsku politiku kojom se osiguravaju materijalni i infrastrukturni kapaciteti za povećanje dostupnosti ranog predškolskog odgoja i obrazovanja.

- Unatoč negativnom demografskom trendu, prema podacima DZS postoji potreba za dodatnim kapacitetima u odnosu na broj živorođene djece vrtićke dobi i trenutnog broja djece u vrtićima - naveli su iz Općine.