Vinogradari se sastali u Breznici zbog problema zlatne žutice vinove loze

| 24.11.2016. u 14:46h | Objavljeno u Našim krajem

Stotinjak se vinogradara iz Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, Varaždinske, Koprivničko-križevačke te Međimurske županije okupilo na skupu kojim se nastojalo pronaći rješenje za problem zlatne žutice vinove loze.

Na skupu, koji se održao u prostorijama „Vinarije Šafran“u Breznici svi su se govornici složili da je problem ozbiljan, ali nije nerješiv.

Profesor Bernard Kozina s Agronomskog fakuteta naglasio je da problem fitoplazmoze nije nešto novo te je poznat već dvadestak godina te je prema njegovim riječima cijela Hrvatska žarišno područje.

Vinogradari su s razlogom zabornuti, nažalost dogodilo se i događa se ono što smo prije desetak godina predvidjeli – rekao je profesori Kozina na skupu.

Dodao je da nisu mogli predvidjeti da će se problem javiti u ovako drastičnom obliku, ali rješenja ima te se treba složiti cijeli niz mjera kako bi se on sanirao.

Naime, zlatna žutica je epidemijska bolest vinove loze koja u zadnjih dvije do tri godine poprima epidemijske razmjere. Uzročnik je fitoplazma, mikroorganizam kojeg prenosi kukac američki cvrčak. Američki cvrčak se nastanjuje na vinovu lozu siše njezine sokove i time širi zarazu. Bolest se manifestira začepljenjem cjevčica u stabljici vinove loze čime se automatski sprečava protok sokova kroz njih.

S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede je 2013. izdalo Naredbu za suzbijanje zaraze (NN 7/13) koja do sada nije vidno polučila zadovoljavajuće rezultate pa je u gore navedenim županijama ugroženo oko 3.000 ha vinove loze, 250 obiteljskih gospodarstava i preko 1.500 radnih mjesta.

Pomoćnik ministra poljoprivrede Zdravko Barač potvrdio je da su u ministarstvu svjesni ozbiljnosti situacije, a potvrdio je i pripremu Akcijskog plana. Očekuju zaključke i s ovog skupa koji će svakako pomoći u izradi i dovršetku Akcijskog plana.

Uz vinogradare na skup su se odazvali saborski zastupnici Darko Horvat i Josip Križanić, župan Varaždinske županije Predrag Štromar te gradonačelnici i načelnici okolnih gradova i općina.

Označeno u
Galerija slika