Vinogradari iz Udruge Varaždinbreg sa zanimanjem slušali o zaštiti vinove loze i EU fondovima Foto: Općina Gornji Kneginec

Vinogradari iz Udruge Varaždinbreg sa zanimanjem slušali o zaštiti vinove loze i EU fondovima

Varaždinske vijesti | 31.5.2019. u 10:40h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Udruga vinogradara i voćara Varaždinbreg organizirala je stručno predavanje o zaštiti vinove loze te prezentaciju o pripremi i provedbi projekata s ciljem dobivanja bespovratnih sredstva ili subvencija iz europskih i nacionalnih izvora financiranja.

U prvom dijelu prezentaciju je održala Marija Đunđek iz Finesa consultinga, koja je vinogradare upoznala s mogućnošću korištenja i financiranja iz "Vinske omotnice" u 2019. godini, a cilj ove mjere je povećanje konkurentnosti proizvođača vina kroz modernizaciju vinogradarskih tehnika, promicanje visokokvalitetnih vinograda, vinarske opreme te proizvodnje vina prema potrebama i preferencijama potrošača.

Drugi dio stručnog predavanja o zaštiti vinove održao je mr.sc. Milorad Šubić, koji je okupljene upoznao o važnosti zaštite vinove loze od plamenjače koju treba suzbijati već u početku vegetacije kontaktnim fungicidima, a kad mladice započnu intezivan rast (prije cvatnje i do zametanja bobica) treba nastaviti sistemičnim fungicidima.

Na predavanju je također naglašena primjena svih agrotehničkih mjera u svrhu optimalnog kondicioniranja vinograda i brzine razvoja mladica, odnosno da što kraće budu u fazi razvoja koji pogoduje brzom razvoju grinja, a koje treba suzbijati akaricidima. Nakon predavanja vinogradari su nastavili druženje uz konzumaciju svojih vina i međusobnoj razmjeni svojih iskustva o vinogradarstvu.

kneginec_vinogradari_1.jpg

kneginec_vinogradari_3.jpg