Vinički vinogradari proslavili 20. godišnjicu rada Foto: Općina Vinica

Vinički vinogradari proslavili 20. godišnjicu rada

Varaždinske vijesti | 16.10.2019. u 16:20h | Objavljeno u Našim krajem

Vinogradari okupljeni u Udruzi vinogradara "Vinea" iz Vinice ove su subote obilježili značajnu obljetnicu - 20. godina neprekidnog rada, a atmosfera u viničkoj dvorani bila je doista slavljenička.

Proslava je počela himnom koju je otpjevala vinička glazbena nada Gabriela Hrženjak, a nastavljena je minutom šutnje za sve preminule članove i vinogradare. Rezime o dosadašnjem radu, planovima i aktivnostima dali su aktualni predsjednik udruge Stjepan Kovačić te počasni predsjednik Zvonko Rožmarić.

Osim članova udruge, svečanosti su prisustvovali i Anđelko Stričak, saborski zastupnik, Vanja Ovčar, savjetnik i izaslanik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, Tomislav Paljak, zamjenik župana Varaždinske županije, Alen Runac, predsjednik Skupštine Varaždinske županije, Janez Kramberger, župan prijateljske Općine Lenart iz Slovenije sa zamjenicom Urškom Možina te predstavnicima udruge vinogradara, kao i predstavnici svih viničkih udruga.

Janez Kramberger obratio se slavljenicima i u ime predstavnika svih prisutnih udruga čestitao im na jubileju i zaželio nastavak izuzetno dobre suradnje kako općina tako i udruga vinogradara te pri tom naglasio kako vino zbližava ljude kada se pije u umjerenim količinama. Predstavnik TS Faringaši koji su zabavljali prisutne u nastavku večeri također je viničkim vinogradarima čestitao na obljetnici te tom prilikom predsjedniku udruge uručio i njihov prvi CD na kom se nalazi i himna viničkih vinogradara, "Lijepa naša Barbara". Čestitkama su se pridružili i vinogradari Lenarta čiji su predsjednik Marko Šebart i dopredsjednica Biserka Donik slavljenicima uručili poklon i zahvalnicu.

Načelnik Općine Marijan Kostanjevac, također je u ime svoje zamjenice Mirjane Jambriško, Općinskog vijeća i predsjednika Marijana Mihalića, kao i u svoje osobno ime, čestitajući slavljenicima, iskazao zahvalu na svim aktivnostima, sudjelovanju udruge u općinskim manifestacijama i promociji općine Vinica.

U ime Varaždinske županije svečanosti obilježavanja značajne obljetnice prisustvovao je Tomislav Paljak, zamjenik župana. Uz čestitku, iznenađen brojem prisutnih članova, naglasio kako je udruga dobro organizirana, kada može na ovakvom nivou obilježiti svoju godišnjicu. Paljak je prenio čestitku župana Radimira Čačića te naglasio kako udruga može računati na pomoć Varaždinske županije. Između ostalog, Paljak je podsjetio da je jedan od ciljeva planiranog Centra kompetentnosti Arboretum Opeka upravo obrazovanje mladih stručnjaka na području vinogradarstva i enologije.

Kao osobni izaslanik ministra gospodarstva Darka Horvata, prisutnim se vinogradarima obratio i Vanja Ovčar, ministrov savjetnik i izaslanik koji je osim čestitke, naglasio kako ministarstvo kroz postojeće mjere želi aktivno sudjelovati na svim poljima razvoja vinogradarstva i vinarstva. Posljednji u nizu gostiju, skupu se obratio saborski zastupnik Anđelko Stričak koji je, osim iskrene čestitke upućene slavljenicima, naglasio kako ovakve udruge imaju višestruki značaj, one su te koje su doprinijele razvoju vinogradarstva i vinarstva i poboljšanju kvalitete vina te kako doista treba odati priznanje onima koji se bave vinogradarstvom na ovim viničkim bregima.

U sklopu svečanosti podijeljene su zahvale i priznanja svima onima koji su zaslužni za opstojnost ove udruge, od prvog predsjednika Dinka Brlenića, svih članova upravnog odbora, sponzora kao i svih ostalih dobročinitelja udruge. Za sve vinogradare i njihove goste bila je organizirana prigodna večera, a molitvu je predvodio prečasni Valent Posavec, vinički župnik.

Druženje vinogradara i njihovih gostiju nastavljeno je do kasno u noć uz TS Faringaši kojima se u nekoliko pjesama pridružila i Gabriela Hrženjak.