Viničanci u Jarmini odali počast Mladenu Kasunu Foto: Općina Vinica

Viničanci u Jarmini odali počast Mladenu Kasunu

VV | 7.11.2016. u 16:19h | Objavljeno u Našim krajem

Čak 120 Viničanaca otputovalo je u subotu 5. studenog u istočnu Slavoniju, u Jarminu, kako bi odali počast Mladenu Kasunu i njegovim suborcima koji su 9. studenog 1991. godine položili svoje mlade živote na oltar domovine. Prije 25 godina, Mladen i prijatelji stradali su prilikom proboja u Vukovar, a još uvijek se jedan od prijatelja stradalih u toj akciji vodi kao nestali. Svi oni bili su pripadnici specijalne postrojbe Policijske uprave Varaždinske "Roda".

Po dolasku u Jarminu, deseti put za redom, Viničanci su se okupili u Lovačkom domu gdje je već tradicionalno za sve pripremljen doručak te kava i sokovi. Domaći branitelji i predstavnici Općine Jarmina na čelu s načelnikom Andrijom Draganićem i ovom su prilikom u pravom prijateljskom susretu pokazali veliko srce. Nakon okrjepe, svi su se uputili do spomenika gdje su domaći župnik Ivan Bešlić i vinički župnik Valent Posavec predvodili molitvu. Kod spomenika se prigodnim riječima majci Ankici Kasun u ime svih domaćina obratio načelnik Draganić, nakon čega je sve prisutne pozdravio i vinički načelnik Marijan Kostanjevac zahvalivši domaćinima na dočeku.

Načelnik je u svom govoru naglasio kako nikad ne smijemo zaboraviti Mladena naglasivši njegovu ulogu, ali i ulogu svih hrvatskih branitelja koji su u najtežim trenucima za Hrvatsku prevođeni prvim hrvatskim predsjednikom obranili državu. Nakon molitve, položeni su vijenci ispred spomenika, a potom je u mjesnoj crkvi služena misa zahvale. Nakon Jarmine, Viničanci su posjetili Vukovar gdje su na spomen groblju položili cvijeće i zapalili svijeću izmolivši pri tom molitvu za sve vukovarske branitelje.

Iz Vukovara su se vinički hodočasnici uputili u Josipovac gdje ih je dočekao tamošnji župnik Tomislav Đukez koji je Viničance upoznao s poviješću župe Josipovac. Tom su prilikom načelnik Općine i voditeljica viničkih vezilja župniku predali poklon, ručni rad s motivima viničke crkve i krunicu. U društvenom domu, Viničance su dočekali domaćini iz Josipovca počastivši ih ručkom. Nakon kulturno-umjetničkog programa, predsjednik KUD-a predao je načelniku Kostanjevcu sliku s motivom župne crkve u Josipovcu koji ih je pozvao u posjet Vinici.

- Hodočašće su organizirali Općina Vinica, UDVDR Klub Vinica te Košarkaški klub Vinica u spomen na žrtvu kako Mladena tako i svih njegovih suboraca - izjavio je Kostanjevac.

Označeno u
Galerija slika