VINICA HNS negoduje zbog kolektivnog godišnjeg, iz vrtića poručuju: ”Pravo djece je da godišnji provedu s roditeljima” Foto: Ilustracija/Dječji vrtić Vinica

VINICA HNS negoduje zbog kolektivnog godišnjeg, iz vrtića poručuju: ”Pravo djece je da godišnji provedu s roditeljima”

IHR/Varaždinske vijesti | 18.1.2022. u 19:08h | Objavljeno u Našim krajem

Djelatnici viničkog dječjeg vrtića ovog ljeta imat će kolektivni godišnji odmor u trajanju od tri tjedna: posljednjeg tjedna srpnja te dva tjedna u kolovozu. Na to su nedavno upozorili članovi viničkog HNS-a.

- HNS Vinica: "Ne slažemo se s uvođenjem kolektivnog godišnjeg odmora u dječji vrtić"

Ravnateljica vrtića Kristina Posavi kaže kako je Odluka o uvođenju kolektivnog godišnjeg odmora donijeta na Upravnom vijeću Dječjeg vrtića - jednoglasno.

- Na ovaj potez odlučili smo se zbog sve veće popunjenosti vrtića tijekom ljetnih mjeseci i nekorištenje godišnjeg odmora djece, odnosno za vrijeme godišnjih odmora roditelja djeca često borave u vrtiću. Smatramo i da djeca imaju pravo na godišnji odmor, a isto tako i da je jedno od dječjih prava provesti godišnji odmor s roditeljima, u krugu obitelji - pojasnila je ovu odluku ravnateljica viničkog vrtića.

Vrtić u Vinici trenutno pohađa 105 djece, a zbog ove odluke do kraja prošlog tjedna su, kaže ravnateljica, primili sedam pisanih prigovora.

- Svakako ćemo te prigovore razmotriti jer nam je dobrobit djeteta uvijek na prvom mjestu. U slučaju nemogućnosti organizacije roditelja tijekom navedenog kolektivnog godišnjeg odmora roditeljima će biti ponuđena mogućnost smještaja djeteta u susjedne ustanove - kaže ravnateljica.
Niža cijena vrtića

U skladu s donesenom Odlukom o uvođenju kolektivnog godišnjeg odmora u vinički vrtić, roditeljima će, u navedenom periodu, biti odobren popust od 20 posto na cijenu vrtića.

- Osnivač vrtića, Općina Vinica, još uvijek bez obzira na stalna poskupljenja i inflaciju nije povećao cijenu vrtića koja za roditelje iznosi 540 kuna i 580 kuna za jaslice. Općina Vinica sufinancira vrtić sa 60 %, uz stalne donacije kako bi ustanova mogla funkcionirati - kaže ravnateljica Posavi.