VINICA Aglomeracija pri kraju, uređene ulice, a pokrenute i nove investicije "teške" preko tri milijuna kuna Foto: Viktor Hranić

VINICA Aglomeracija pri kraju, uređene ulice, a pokrenute i nove investicije "teške" preko tri milijuna kuna

VV | 12.10.2022. u 18:33h | Objavljeno u Našim krajem

- U narednom razdoblju u Općini Vinica pokrenut ćemo investicije vrijedne više od tri milijuna kuna za tri velika projekta. Općina će s milijun kuna kupiti nove komunalne strojeve, konkretno novu traktor s komunalnim priključcima, a pred potpisivanjem smo ugovora za izgradnju zida na vinčkom groblju. Naime, naše je groblje smješteno uz sportski centar i događalo se da su sprovod i nogometna utakmica u isto vrijeme. Da se to više ne događa, odlučili smo investirati u izgradnju zida kako bi groblje i sportski centar odvojili. Također, na inicijativu mještana na donjem dijelu groblja osigurat ćemo vodu, a s obzirom na česte krađe na groblju, planiramo postaviti i video-nadzor. Treći veliki projekt je sportski centar. Za taj projekt već smo dobili novce od Ministarstva turizma i sporta u iznosu od 500.000 kuna, dok je cijela investicija vrijedna 1,4 milijuna kuna. U sklopu ovog projekta našim nogometašima uredit ćemo nogometnui teren s umjetnom travom, a uredit ćemo odbojkaško i košarkaško igralište. U našoj općini imamo veliki broj nogometaša uključenih u sustave treninga i ovim ulaganjem želimo im poboljšati uvjete za rad. No teren s umjetnom travom koristit će i vrtićarci i školarci za svoje aktivnosti. Zahvaljujući ovoj investicijom Vinica će postati jedna o rijetkih općina u svom okruženju koja će imati moderan i suvremen sprotski centar - najavio je načelnik dr. sc. Branimir Štimec i dodao kako će upravo sport i rekracija biti u fokusu.

branimir_stimec__5_of_22_.jpg

Aglomeracija pri kraju, uređene ulice

- Zajedno s Općinom Bednja provodimo projekt “Promocija zdravlja i prevencija bolesti krvožilnog sustava, pretilosti i dijabetesa ukupne vrijednosti 349.658,25 kuna. Također, u suradnji s Gimnastičkim klubom Vinica te NK Vinica započeli smo i s provođenjem treniga za najmlađe i to gimnastike te nogometa, a organizirat ćemo i grupne treninge za sve ostale mještane koji će se provoditi u Kinodvorani Općine Vinica dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom od 20 do 21 sati. Pozivamo mještane da se uključe u ove sportske aktivnosti - rekao je načelnik koji se osvrnuo i na projekte koji su realizirani na području općine u proteklom razdbolju. Jedan od najvažnijih je projekt aglomeracije, za kojeg su radovi pri kraju.

Obljetnica zavjetnog hodočašća Ove godine u župi sv. Marka evangeliste obilježava se 200. obljetnica zavjetnog hodočašća u svetište Majke Božje Jeruzalemske na Trškom Vrhu u Krapini. Prije 200 godina skakavci su uništili vinička polja, pa su se Viničanci zavjetovali da će svake godine odlaziti na hodočašće u svetište na Trški vrh. - U tijeku je i obnova glavnog oltara u našoj župnoj crkvi, a Općina Vinica kontinuirano obnavlja kapelice na području naše općine - rekao je načelnik Štimec.

- Radovi još nisu u potpunosti završeni, no s obzirom da mnogi gradovi u Hrvatskoj uopće nemaju kanalizacijski sustav, zadovoljni smo što su radovi napokon pri kraju. Konačno je asfaltirana i središnja ulica koja prolazi naseljem, a slijedi još i završno asfaltiranje u nekoliko prometnica. Veseli me što je ovaj projekt napokon pred završetkom. Predstoji nam još rješavanje problema u pojedinim ulicama, gdje se mještani žale kako im voda ulazi u dvorišta. Vrijednost ovog projekta na području naše općine iznosi 40 milijuna kuna, što je jako velika investicija. Ako spomenem da je izvorni proračun naše općine je 5,7 milijuna kuna, a vrijednost ovog projekta osam puta veća, to najbolje govori o veličini i značaju ove investicije - rekao je načelnik Štimec.

Načelnik Branimir Štimec najavio je kako planiraju na području općine provesti ispitivanja geotermalne vode. - Na području Vinice imamo jako puno izvora pitke vode, no u planu je istraživanje geotermalne vode. Pokaže li se da imamo izvora tople vode, to je zasigurno jedan potencijal na kojem ćemo razvijati daljnji razvoj općine - rekao je načelnik Branimir Štimec.

Osim projekta aglomeracije, važan projekt kojeg je Općina Vinica uspjela završiti je Vatrogasni dom.
Pomoć umirovljenicima, udrugama...

- Nismo željeli prekidati investiciju i tražiti neko drugo rješenje, nego smo zajedno s našim vatrogascima učinili onako kako su oni željeli i mogu reći da je naš Vatrogasni dom sada doista po mjeri vatrogasaca. Za naša vatrogasna društva, DVD Vinica, DVD Donje Vratno i DVD Gornje Ladanje, Općina Vinica uložila je milijun kuna - rekao je Štimec i dodao kako su uspjeli urediti i četiri prometnice u suradnji sa ŽUC-om, a riječ je o Vinogradskoj ulici u Donjem Vratnu te Aninoj ulici, dok su radovi u Gornjoj ulici u Marčanu te Ulici Augusta Augustinčića u Ladanju pred završetkom.

branimir_stimec__3_of_22_.jpg

Načelnik Štimec ujedno i apelira na vozače da pripaze s obzirom da je u središtu naselja, kod škole i vrtića postavljen novi semafor.

- Vozači se još nikako ne mogu na njega priviknuti, pa apeliram na vozače da na toj dionici pripaze - rekao je načelnik.

Zahvaljujući 30.000 kuna koje je osigurala općina Vinica, Puhački orkestar župe sv. Marka kupio je novu opremu, a kontinurano se ulaže u djecu, mlade, umirovljenike te podupiru udruge.

- Općina Vinica roditeljima sufinancira smještaj djece u vrtiću u iznosu od 60 posto od ekonomske cijene, što na godišnjoj razini iznosi preko milijun kuna. Svi učenici dobivaju likovne mape i bilježnice na početku školske godine, a sufinanciramo i provođenje produženog boravka. Od prošle godine nagrađujemo i naše učenike koji prolaze s odličnim uspjehom i to u iznosu od 200 kuna mjesečno. Ta mjera izuzetno je dobro prihvaćena među učenicima jer 200 kuna mjesečna “stimulacija” od općine, nije mala nagrada - zadovoljan je načelnik Štimec.

Povelje prijateljstva s Jarminom i Konavlima - S obzirom da je Vinica bila jedno od važnih strateških područja u Domovinskom ratu, gdje je prije 31. godinu i osnovana 5. bojna 1. A brigade iz koje su kasnije proizašli Tigrovi i Pume, Općina Vinica potpisat će povelju prijateljstva s Jarminom, gdje je svoj život za domovinu položio Viničanec Mladen Kasun. Također, bit će potpisana i povelja prijateljstva s Konavlima, jer su upravo Tigrovi iz Vinice sudjelovali u oslobađanju Konavla i dubrovačkog područja, što je prva veća oslobađajuća vojna akcija u Hrvatskoj. Povelje će biti temelj daljnjih vidova suradnje na svim područjima - najavio je načelnik Branimir Štimec.

Zajedno s Općinom Bednja, Općina Vinica provodi projekt “ZAŽELI biti zaposlena žena”, a u sklopu projekta “Zaželi - program zapošljavanje žena - faza III” vrijednosti 740.250 kuna putem koje će biti na viničkom području zaposlene tri gerontodomaćice, čime će se osigurati prijeko potrebna pomoć samačkim domaćinstvima. - Podupiremo i rad naše Udruge umirovljenika, koja je vrlo aktivna, tako da im je Općina Vinica ove godine i pomogla u realizaciji dva jednodnevna izleta. Uz to, umirovljenicima osiguravamo 200 kuna božićnica i uskrsnica - rekao je načelnik Općine Vinica, koja podupire i rad udruga na svojem području.

branimir_stimec__13_of_22_.jpg

- Uz Udrugu vinara Vineu, kojima smo osigurali prijenosnim Ph/ mjerač temperature za vino, podupiremo i naše lovce kojim smo osigurali 25.000 kuna za kupnju hladnjače za divljač te je u planu obnova Lovačkog doma, a tu je i Udruga mladih Umami, koja je vrlo aktivna i čiji nas programi uvijek razvesele. Naravno, tu su i sportske udruge i naše kulturno-umjetničko društvo. Svim ovim potporama pokušavamo oživjeti i vratiti kulturni i društveni život u našu općinu - rekao je Štimec.

U Općini Vinica u punom su jeku pripreme se manifestacija Vinička jesen i Martinje.

- Riječ je o manifestaciji koja ima dugogodišnju tradiciju i to je jedna od naših najjačih manifestacija. Nažalost, zbog pandemije protekle dvije godine nismo ju bili u mogućnosti organizirati - rekao je Štimec.