Osim točaka posvećenih gospodarenju otpadom, vijećnici su prihvatili program rada Općinskog vijeća za ovu godinu

Vijećnici odlučili: Čistoća će i dalje prikupljati otpad s područja Općine Trnovec B.

| 30.1.2018. u 21:01h | Objavljeno u Našim krajem

Zbog usklađivanja s Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom, koja je stupila na snagu 1. studenog prošle godine, Općinsko vijeće Trnovca Bartolovečkog je na večerašnjoj sjednici donijelo odluku o dodjeli javne usluge prikupljanja miješanog komunalnog otpada i javne usluge prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada trgovačkom društvu Čistoća.

Iako je tvrtka Čistoća i do sada pružala ovu uslugu na području općine, novom Uredbom došlo je do određenih izmjena, poput one da biorazgradivi komunalni otpad čine biootpad i otpadni papir i karton.

Tako će Čistoća i nadalje prikupljati otpad na području Općine, kao i glomazni otpad te otpad namijenjen za daljnje recikliranje, poput otpadne plastike, metala, tekstila i stakla.

-Izmjenama Uredbe, prikupljanje otpadnog papira i kartona uskoro neće više biti moguće u sklopu postojeće povjerene djelatnosti u gospodarenju otpadom. Stoga je potrebno da predstavničko tijelo novom Odlukom dodjeli obavljanje javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i prikupljanja biorazgradivog komunalnog otpada svome trgovačkom društvu koje je osnovala upravo sa svrhom obavljanja djelatnosti gospodarenja komunalnim otpadom – navodi se u pojašnjenju same odluke.  

- Ovime nastavljamo kvalitetnu suradnju s trgovačkim društvo Čistoća, a glavni cilj je  zadržati visoke standarde koje ima naša općina kad je u pitanju prikupljanje otpada i očuvanje naše prirode i okoliša. Jedan od važnijih ciljeva je i daljnja edukacija, prije svega mlađih generacija, o nužnosti razvrstavanja otpada na kućnom pragu – poručio je načelnik općine Zvonko Šamec.

Vijeće je prihvatilo i odluku o načinu pružanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog i biorazgradivog komunalnog otpada na području općine. Ovom odlukom definiraju se kriteriji obračuna količine otpada, veličina i druge karakteristike spremnika za prikupljanje otpada, najmanju učestalost odvoza otpada, obračunska razdoblja kroz kalendarsku godinu, kao i područje pružanja javne usluge.

-Jedna od novina je što će sada biti omogućeno prikupljanje biorazgradivog otpada, za što će građani koji se odluče na tu uslugu dobiti kantu predviđenu za tu vrstu otpada – rekao je, između ostalog, direktor Čistoće Davor Skroza, naglasivši da je cilj smanjiti ukupnu količinu mješovitog komunalnog otpada.  Skroza je vijećnicima detaljno pojasnio odluku, nakon čega je ona dobila jednoglasnu podršku svih vijećnika.

Osim točaka posvećenih gospodarenju otpadom, vijećnici su prihvatili program rada Općinskog vijeća za ovu godinu, a raspravljalo se  i o stanju nezaposlenosti na području općine. Prema zadnjim službenim podacima za prosinac prošle godine, na području općine nezaposleno je 137 osoba što je praktički na razini prethodnog mjeseca kada je bilo 135 nezaposlenih.

-I dalje bilježimo jednu od najmanjih stopa nezaposlenosti među svim općinama i gradovima na području Varaždinske županije. Za očekivati je da će se i ovako povoljna brojka smanjivati u idućim mjesecima. Jedan od razloga je svakako sezonsko zapošljavanje na obali, ali i najava gospodarstvenika na području općine vezana uz otvaranje novih radnih mjesta – zaključio je načelnik Šamec.