Vijeće za prevenciju kriminaliteta Lepoglava: Problemi s opojnim drogama su u porastu Foto: Grad Lepoglava

Vijeće za prevenciju kriminaliteta Lepoglava: Problemi s opojnim drogama su u porastu

M.N./V.V. | 23.2.2020. u 17:55h | Objavljeno u Našim krajem

Stanje sigurnosti na području Grada Lepoglave u 2019. godini bilo je zadovoljavajuće. Takvim ga je ocijenila Policijska uprava Varaždinska temeljem obrađenih podataka o broju počinjenih dijela iz domene kriminaliteta, stanja u prometu te počinjenih prekršaja vezanih za narušavanje javnog reda i mira na gradskom području. Ti su podaci predstavljeni članovima Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave na prvoj ovogodišnjoj sjednici održanoj 21. veljače u Gradskoj vijećnici u Lepoglavi.

U protekloj se godini bilježi povećanje djela iz domene kriminaliteta u odnosu na 2018. godinu. Naime, u 2018. godini zabilježeno je 36 takvih djela dok je u 2019. godini njihov broj narastao na 55. Posebno pri tome zabrinjava činjenica da je povećan broj djela vezanih za droge, istaknuo je načelnik Policijske postaje Ivanec Mario Medenjak dodajući da i najnovije brojke, koje će uskoro biti predstavljene javnosti, ukazuju da je problem droga na području Grada Lepoglave sve veći. Svjesni su toga i u Gradu Lepoglavi, istaknuo je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač dodajućida je Lepoglava, uz povećan broj teških ovisnika, postala i područje za distribuciju droge. Problem je to u čije se rješavanje treba uključiti šira društvena zajednica, a ne samo policija, istaknuo je načelnik PP Ivanec Marijo Medenjak te se pri tom požalio na izostanak suradnje od strane građana koji vrlo rijetko svojim dojavama pomažu policiji u nastojanju sprječavanja djela iz domene kriminaliteta, posebice onih vezanih za droge.

Na izostanak suradnje požalio se i načelnik Postaje granične policije Varaždin Vladimir Friščić. Istaknuo je da građani rijetko policiju informiraju o nezakonitim aktivnostima na granici. A da se te aktivnosti sve veće govori i podatak da je u 2019. godini na području Grada Lepoglave zabilježeno 75 slučajeva ilegalnog prelaska državne granice u kojima je sudjelovala 231 osoba. Najviše napodručju Zlogonja i Zalužja. Za usporedbu, 2018. godine zabilježeno je 13 takvih slučajeva s uključenih 69 osoba. Uglavnom je riječ o ilegalnim prebacivanjima stranih državljana. Počinitelji tih kaznenih djela također su osobe iz drugih zemalja.

Kad je riječ o prometnim nesrećama koje su se dogodile na području Grada Lepoglave raduje trend smanjivanja njihovog broja. Naime njihov je broj u odnosu na 2018. godinu smanjen s 36 na 21. Pri tome nije zabilježen niti jedan smrtni slučaj. Broj prekršaja protiv javnog reda i mira povećan je s 14 na 23 no ne radi se o zabrinjavajućem podatku, istaknuto je na sjednici Vijeća za prevenciju kriminaliteta.

- Svakako veseli činjenica kako je stanje sigurnosti na području Grada Lepoglave policija ocijenila zadovoljavajućim, a temeljem analize podataka za 2019. godinu. Da bi zadržali postojeću razinu sigurnosti ili je čak i povećali, moram skrenuti pažnju javnosti na činjenicu kako je za taj dio izrazito potrebna suradnja građana koji se mole da dojave sve sumnjive situacije u nadležnu policijsku postaju i pomognu kod otkrivanja počinitelja kaznenih djela. U narednom ćemo razdoblju posebnu pažnju posvetiti zaštiti djece i mladih obzirom na veliko povećanje eksperimentiranja s opojnim sredstvima, prvenstveno s drogom - istaknuo je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač.

Na sjednici su najavljene aktivnosti koje se sa ciljem povećanja sigurnosti planiraju provesti u ovoj godini. Između ostalog i nadalje se planira postavljanje nadzornih kamera na javnim prostorima na gradskom području, a u planu je organizirati kazališnu predstavu za učenike osnovnih škola na temu štetnosti konzumacije droga. Dogovoreno je da će na gradskom području u Višnjici, Kamenici i Lepoglavi na jedan dan boraviti policijski kombi odnosno pokretni ured za izdavanje dokumenata pa će građani moći izraditi dokumente u svojem naselju. Najavljeno je i održavanje proširene tematske sjednice Vijeća za prevenciju kriminaliteta. Tema sjednice bila bi vezana zabrinjavajući trend povećanja aktivnosti na području Grada Lepoglave vezanih za konzumiranje, proizvodnju i distribuciju droga.

vijece_za_prevenciju_05.jpg

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci