Kredit će obuhvatiti izgradnju i opremanje vrtića Foto: Općina Vidovec; Ivana Dreven

Vidovečki općinski vijećnici odlučivali o komunalnoj naknadi, kreditu za vrtić...

| 1.2.2019. u 09:11h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Vidovečki općinski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici jednoglasno prihvatili odluke o komunalnoj naknadi i komunalnom doprinosu.

Osim promjena uvjetovanih usklađivanjem s novim Zakonom o komunalnom gospodarstvu, najveća su novost olakšice kod plaćanja komunalne naknade za poduzetnike. Što se tiče komunalnog doprinosa, jedinična cijena i dalje iznosi 15 kn/m3, dok je kod obročnog plaćanja omogućena otplata u devet rata, umjesto dosadašnjih šest.

- Iako su mnoge općine i gradovi povećavali komunalne naknade i doprinose, kod nas su cijene ostale iste, na razini od prije 10-15 godina. Napomenuo bih da je u ovim odluka poseban naglasak stavljen na pomaganje našim poduzetnicima, osobito poduzetnicima-početnicima. Uveli smo, naime, jednu novost, a to je oslobođenje od plaćanja komunalne naknade u prvoj godini poslovanja u 100-postotnom iznosu, u drugoj godini sa 75 posto, a u trećoj 50 posto. Što se tiče komunalnog doprinosa, jedna smo od rijetkih općina u Hrvatskoj u kojima ne postoji komunalni doprinos kod investicija, bilo da je riječ o poduzetnicima, obrtnicima ili OPG-ovima. Već nekoliko godina ih ne oporezujemo i tako im pomažemo u počecima poslovanja - istaknuo je načelnik Bruno Hranić.

Razvoj cikloturizma

Jednoglasno su prihvaćeni i odluka o visini paušalnog poreza po krevetu za iznajmljivače soba, apartmana i drugih vrsta smještaja te idejni projekt "Cikloturizam općine Vidovec". Paušalni porez u općini Vidovec iznosit će tako 150 kuna po krevetu, što je minimalni zakonski iznos, a ujedno je i u skladu s preporukom županijske Turističke zajednice da se dodatno ne opterećuje ionako mali broj privatnih iznajmljivača u županiji. Budući da u općini Vidovec nema iznajmljivača, oporbeni vijećnici predložili su da se ta djelatnost promovira svima zainteresiranima, tim više što na ovom području postoje brojne neiskorištene klijeti, s čime se složio i Hranić te najavio radionice s tom temom.

Idejni projekt "Cikloturizam općine Vidovec" predstavila je vijećnica i predsjednica Povjerenstva za razvoj ruralnog turizma Općine Vidovec Silvija Zagorec. Riječ je o dokumentu koji definira biciklističku mrežu na području općine, kao preduvjet za razvoj cikloturizma. Predviđene su četiri glavne rute: Zemljani labirint (obuhvaća poljoprivredni ravničarski dio), Urbana ruta (uz državnu cestu), Tragom rijeke Plitvice (uz tok Plitvice i pritoka), te Veseli vinogradi (brdsko područje naselja Tužno), a najavljena je i mogućnost suradnje sa susjednim općinama na povezivanju biciklističkih ruta.

vidovec_opcinsko_vijece_sijecanj_2019_6.jpg

- Cikloturizam je najbrže rastuća grana kontinentalnog turizma i u tome je Općina Vidovec prepoznala svoj potencijal. Možemo s ponosom kazati da smo druga općina koja je prihvatila Plan razvoja cikloturizma na području Varaždinske županije. Riječ je o makro-planu, a mi radimo svoj mikro-plan. Imamo sve potrebne preduvjete za razvoj cikloturizma, a ovom prilikom smo prihvatili strategiju kao predložak za daljnji razvoj i apliciranje na fondove kako bismo našu općinu približili turistima i pojavili se na i na karti razvoja ruralnog turizma i u generalnoj turističkoj priči - napomenula je Zagorec.

Stipendije i kredit za vrtić

Nešto manje glatko, uz suzdržan dio oporbenih vijećnika, prošle su odluke o broju stipendija i kreditnom zaduženju Općine. Ove godine dodijelit će se ukupno 47 stipendija - osam stipendija za nadarene studente, 28 stipendija za nadarene učenike, jedna stipendija za studenta i pet stipendija za učenike po socijalnom kriteriju, te četiri stipendije studentima i jedna stipendija za učenika koji se školuju za deficitarna zanimanja.

vidovec_opcinsko_vijece_sijecanj_2019_2.jpg

- Bilo je pitanja zašto se studenti tako malo javljaju za općinske stipendije, no nažalost, mi tu ne možemo ništa učiniti, jer puno studenata s područja naše općine dobiva županijske, državne ili STEM stipendije, tako da se oni nisu ni javljali na naš natječaj. No da ih se javilo više, mi bismo i dodijelili više stipendija - rekao je Hranić.

Za izgradnju dječjeg vrtića u Vidovcu Općina će uzeti kredit od 13,5 milijuna kuna. Najpovoljnija ponuda odnosi se na dugoročni kunski kredit, bez valutne klauzule, uz otplatu na 15 godina, te fiksnu kamatnu stopu od 1,8% godišnje. Za kreditno zaduženje Općina mora dobiti suglasnost Vlade RH.

- Iznos od 13,5 milijuna kuna potreban je za izgradnju i opremanje vrtića. Taj ćemo iznos smanjiti za 1,2 milijuna kuna koje smo dobili od Ministarstva demografije, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Usto, razgovarao sam s ministricom te ove godine očekujemo dodatna sredstva, stoga vjerujem da će zaduženje na kraju iznositi manje, oko 9-10 milijuna kuna, a uz povećanje općinskog proračuna, koji je iz godine u godinu sve veći, vjerujem da ćemo i iz proračuna moći izdvojiti sredstva da otplatimo kredit čim prije i smanjimo glavnicu - napomenuo je Hranić.

vidovec_opcinsko_vijece_sijecanj_2019_10.jpg