Za izgradnju novog dječjeg vrtića Općina će se kreditno zadužiti Foto: Ivana Dreven; VV arhiva

Vidovec: Vijećnici izglasali sufinanciranje produženog boravka, a za vrtić ide se po kredit

| 21.9.2018. u 08:03h | Objavljeno u Našim krajem
Ljekarne VŽŽ

Vidovečki općinski vijećnici na jučerašnjoj su sjednici Općinskog vijeća jednoglasno donijeli odluku o sufinanciranju produženog boravka učenika od 1. do 4. razreda u Osnovnoj školi Vidovec i Područnoj školi Nedeljanec.

Dvije skupine djece u produženom boravku

Naime, mjesečna cijena produženog boravka uključuje plaću učitelja, trošak prehrane učenika te materijalne troškove za obrazovni materijal i pribor koji se koristi u produženom boravku. Tu su i režijski troškovi škole, koje podmiruje Varaždinska županija u mjesečnom iznosu od 2.515 kuna po odgojno-obrazovnoj skupini. Prema odluci Županijske skupštine, u cijeni programa produženog boravka s 350 kuna mjesečno po učeniku sudjeluju roditelji učenika, Varaždinska županija sufinancira 100 kuna mjesečno po učeniku, a Općina podmiruje preostali iznos, odnosno troškove rada dvoje učitelja u produženom boravku (trošak plaće i ostala materijalna prava).

Za troškove dvoje učitelja godišnje će se iz općinskog proračuna izdvojiti 200.000 kuna, pri čemu je vidovečki načelnik Bruno Hranić napomenuo da bi osobe koje će se zaposliti za rad u produženom boravku trebale biti s područja općine Vidovec.

vidovec-opcinsko-vijece-2.jpg

Sjednici je prisustvovao i ravnatelj OŠ Vidovec Predrag Mašić, koji je vijećnicima pojasnio detalje provođenja programa. Prema iskazanom interesu roditelja, produženi boravak koristit će 40-ak djece, a ustrojit će se dvije skupine - jedna u matičnoj školi u Vidovcu, a druga u Područnoj školi Nedeljanec. Istaknuto je kako interes roditelja u OŠ Tužno nije bio dovoljan pa se u toj školi produženi boravak zasad neće uvoditi.

Osnovni cilj produženog boravka je djecu zbrinuti nakon nastave dok su roditelji na radnom mjestu. Djeca će uz pomoć učitelja izraditi domaću zadaću, samostalno učiti i izvoditi istraživačke projekte. Dobit će i ručak, a osmišljeni su i razni sportsko-rekreacijski, tehnički, kulturno-umjetnički i drugi programi te igre. Produženi boravak počinje u 11.30 sati ili po završetku nastave i traje do 16.30 sati.

Kredit za novi dječji vrtić

Većinom glasova prihvaćena je i odluka o pokretanju postupka javne nabave za radove na izgradnji i opremanju dječjeg vrtića. Naime, Hranić je pojasnio da Općina projekt izgradnje novog dječjeg vrtića nije prijavila na natječaj iz mjere 7.4.1. Programa ruralnog razvoja, jer za prijavu na taj natječaj definirana je maksimalna ukupna vrijednost projekta koji se može prijaviti.

- Ona iznosi 9.250.000 kuna, dok procijenjena vrijednost našeg projekta iznosi oko 13,5 milijuna kuna. Mi ćemo pronaći drugo rješenje. Već smo potpisali ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku kojim smo dobili 1,2 milijuna kuna, kao inicijalna sredstva za izgradnju vrtića. Naravno, morat ćemo se i kreditno zadužiti. Općinsko vijeće donijelo je odluku o pokretanju postupka javne nabave kako bismo utvrdili stvarnu vrijednost. Nakon toga moramo odabrati banku u kojoj ćemo se zadužiti, a dio sredstava kroz dvije godine, za koliko planiramo izgraditi vrtić, moramo osigurati i u općinskom proračunu - napomenuo je Hranić i dodao da se na postojeće natječaje uglavnom prijavljuju projekti za manje vrtiće.

vidovec-opcinsko-vijece-1.jpg

- Mi ne možemo prijaviti vrtić za 50-ak djece, jer toliko djece imamo ovdje u postojećem vrtiću u staroj školi, a još 90-ak djece imamo u vanjskim vrtićima. Dakle, izgradnjom manjeg vrtića ne bismo postigli ništa. Naći ćemo povoljno kreditno zaduženje, kao što je to napravila i Općina Gornji Kneginec, i izgraditi novi dječji vrtić u sljedeće dvije godine - rekao je Hranić.

1,6 milijuna kuna preko natječaja

U izvješću o radu načelnika u prvih šest mjeseci ove godine, Hranić je naglasio da je javljanjem na natječaje Općina u tom razdoblju osigurala oko 1,6 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Uz 1,2 milijuna kuna za vrtić, za drugu fazu etno-kuće u Domitrovcu osigurano je 300.000 kuna, a za izradu projektne dokumentacije za novu poslovno-stambenu zonu u Vidovcu 97.000 kuna. Uz druge projekte, izdvojio je i rekonstrukciju javne rasvjete.

- Završili smo 2. fazu postavljanja LED rasvjete, vrijednosti 740.000 kuna, od čega smo 350.000 dobili iz Ministarstva regionalnog razvoja. Napravili smo nadstrešnicu u naselju Prekno, postavili solarne panele na ribnjaku, a kupili smo i vatrogasno vozilo za DVD Nedeljanec-Prekno, vrijednosti 20.000 eura, te su sada sva tri naša dobrovoljna vatrogasna društva opremljena solidnim interventnim vozilima - istaknuo je Hranić, a dodao je i da je proračunski manjak smanjen na 1,3 milijuna kuna.

Na vijećničko pitanje u kojoj je fazi izgradnja kanalizacije, odnosno projekt aglomeracije, Hranić je rekao da je bilo određenih poteškoća i zastoja kod izvođenja radova, ali da su problemi uklonjeni te je izvođač nastavio radove.

vidovec-opcinsko-vijece-3.jpg