Vidovec: Rebalansom proračun povećan za 4,2 mil. kuna, izabran i Savjet mladih Foto: Ivana Dreven

Vidovec: Rebalansom proračun povećan za 4,2 mil. kuna, izabran i Savjet mladih

| 2.5.2019. u 12:43h | Objavljeno u Našim krajem

Većinom je glasova na sjednici vidovečkog Općinskog vijeća 30. travnja donesen prvi rebalans proračuna za 2019. godinu.

- S obzirom na to da su nam se povećali prihodi, a očekujemo i određene kapitalne pomoći od države, proračun je s 25,3 milijuna kuna povećan na 29,5 milijuna kuna. Naravno da je taj "višak" od 4,2 milijuna kuna uložen u komunalnu infrastrukturu. Idemo u dodatno uređenje poljskih puteva, tu je i sanacija krovišta na Vinskom podrumu u Tužnom, određena sredstva rezervirali smo i za izradu dijela fasade koji nedostaje u Osnovnoj školi Tužno, stoga možemo reći da je ovaj rebalans napravljen u smjeru cjelokupnog razvoja naše općine. Velik dio sredstava, 1,8 milijuna kuna, predviđen je za opremanje dječjeg vrtića, s obzirom da smo javni natječaj raspisali samo za izgradnju. Kreće se i s javnim natječajem za kompletno opremanje te se nadam da neće biti nikakvih problema i da će izvođač biti izabran do rujna. S obzirom na tempo radova poduzeća koje gradi vrtić, završetak građevinskih radova očekujemo početkom sljedeće godine, a s opremanjem vrtića, vjerujem da ćemo do sljedećeg Dana općine imati otvorenje novog dječjeg vrtića - osvrnuo se općinski načelnik Bruno Hranić na rebalans koji je ipak uzburkao strasti.

Zaiskrilo je tako oko projekta Sportsko-društvenog rekreativnog centra u Nedeljancu. Stjepan Smernjak (SDP) napomenuo je da ponovno nisu predviđena sredstva za tu namjenu, na što je Hranić rekao da, uz dva ranije otkupljena zemljišta, Općina očekuje od države darovanje pet parcela, dok za jedno zemljište dosad nije postignut dogovor s vlasnicima. Financiranje sportskih društava izazvalo pak je burnu reakciju Zdravka Klopotana (nezavisna lista), ujedno i predsjednika Športsko-ribolovnog društva Vidovec. Nakon polemike s načelnikom, koji je napomenuo da je u posljednje tri godine ŠRD-u Vidovec Općina dodijelila više od 70.000 kuna, Klopotan je, nezadovoljan iznosom koji je rebalansom predviđen za sufinanciranje uređenja prostorija ŠRD-a Vidovec, točnije s 15.000 kuna za nabavku klupa i stolova, uznemiren izašao iz vijećnice, zbog čega je određena i kratka stanka prije nastavka sjednice.

vidovec_sjednica_opcinsko_vijece_30-04-2019_2.jpg

Nakon stanke i povratka Klopotana, gotovo sve ostale točke dnevnog reda usvojene su bez rasprave, dosta njih i jednoglasno ili uz već poslovičnu suzdržanost dijela oporbenih vijećnika - Plan razvojnih programa Općine Vidovec, programi komunalne i društvene infrastrukture te programi javnih potreba u društvenim djelatnostima i socijalnoj skrbi, Odluka o socijalnoj skrbi, program i plan aktivnosti projekta "Općina Vidovec - prijatelj djece"...

Jednoglasno su izabrani i članovi općinskog Savjeta mladih. Na natječaju su svoje kandidate predložili Neformalna skupina mladih i Mladež HDZ-a pa su vijećnici tajnim glasovanjem izabrali petero članova. Izabrani su tako Petar Rog i Mihael Blažeković iz Nedeljanca (predlagatelj Neformalna skupina mladih) te Tamara Meljnjak iz Papinca, Janja Pizek iz Tužna i Leon Špiranec iz Nedeljanca (predlagatelj Mladež HDZ-a).

- Budući da je članovima Savjeta mladih općine Vidovec istekao mandat, raspisali smo natječaj i dobili smo prijedloge, a vijećnici su, sukladno Statutu, glasali i izabrali njih petero. Predsjednik Općinskog vijeća će ih sazvati, oni tada moraju izabrati svog predsjednika, a vjerujem da će ti mladi ljudi sa svojim prijedlozima doprinijeti razvoju društvenog i sportskog života na području naše općine. Mi ćemo im sljedećim rebalansom proračuna, sukladno njihovom programu rada koji također moraju donijeti, osigurati sredstva kojima će moći ostvarivati svoje programe - istaknuo je Hranić.

vidovec_sjednica_opcinsko_vijece_30-04-2019_6.jpg

vidovec_sjednica_opcinsko_vijece_30-04-2019_4.jpg

Označeno u