Vidovec: Prihvaćen proračun za 2017., čekaju se natječaji za EU fondove Foto: Ivana Dreven

Vidovec: Prihvaćen proračun za 2017., čekaju se natječaji za EU fondove

| 30.11.2016. u 11:04h | Objavljeno u Našim krajem

Sjednica Općinskog vijeća općine Vidovec, održana u utorak 29. studenoga, bila je u znaku donošenja proračuna za sljedeću godinu.

Sjednica je počela verifikacijom mandata i prisegom novog vijećnika Josipa Pučeka, koji je članom Općinskog vijeća postao nakon što je Hrvoje Hosni svoj mandat, iz osobnih razloga, stavio u mirovanje. Vijećnici su potom većinom glasova ovogodišnji proračun rebalansom smanjili na osam milijuna kuna, budući da ministarstva još uvijek nisu raspisala natječaje preko kojih je općina planirala iskoristiti sredstva iz europskih fondova.

- Nadam se da će se najave ostvariti i da će u siječnju natječaji napokon krenuti, jer Općina Vidovec ima spremne projekte - rekao je načelnik Bruno Hranić.

Proračun za 2017. godinu planiran je u iznosu od 14 milijuna kuna, u što su uračunata sredstva koja bi trebala biti realizirana kroz europske fondove, a najveći dio odnosi se na izgradnju dječjeg vrtića, čija vrijednost iznosi oko 1,3 milijuna eura.

- Planirane su i investicije koje ćemo prema EU fondovima kandidirati kroz druge mjere. Jedan natječaj smo već prijavili direktno prema Europskoj uniji, a rezultati će se znati u veljači. Riječ je o natječaju programa Life, vrijednom oko 300.000 kuna, a ukoliko dobijemo ta sredstva, educirat ćemo stanovništvo o razvrstavanju otpada i tako smanjiti količinu otpada kako bismo postali jedna od čistijih općina u Republici Hrvatskoj - naglasio je Hranić i dodao da kreće i izgradnja etno kuće i kulturno-informacijskog centra u Domitrovcu.

- Natječaj je gotov, uskoro potpisujemo ugovor s izvođačem, a pri kraju je i građevinska dozvola za etno-kuću i vinski podrum s kušaonicom vina u Tužnom. Usto, gradimo i most u naselju Prekno, a više od pola milijuna kuna ćemo izdvojiti za energetski učinkovitu LED javnu rasvjetu. Već do nove godine imat ćemo stotinjak novih LED lampi, pokrit će se naselja Domitrovec, Budislavec i Krkanec. Već imamo spremnu dokumentaciju za natječaje koji kreću u siječnju i vjerujem da ćemo već sljedeće godine imati više od polovice od 790 lampi koje treba zamijeniti da bismo bili energetski učinkovita općina - napomenuo je Hranić.

Novost vezana uz javnu rasvjetu odnosi se i na jednoglasno prihvaćenu odluku kojom se van snage stavlja Odluka o gašenju javne rasvjete na području općine Vidovec u vremenu od 23 do 4 sata.

- Postavljanjem LED rasvjete postignut će se ne samo ekološki učinak već i smanjenje troškova javne rasvjete pa smo ukinuli to ograničenje. Kako će se mijenjati postojeća s LED rasvjetom, tako će i javna rasvjeta svijetliti cijelu noć, a odluka na snagu stupa 1. siječnja. Gašenjem javne rasvjete noću godišnje smo uštedjeli od 40 do 50 tisuća kuna, no uz energetski učinkovitu LED rasvjetu uz iste ćemo troškove imati rasvjetu cijelu noć - pojasnio je Hranić.

Istaknuo je da je u proračunu za 2017. godinu 700.000 kuna rezervirano za proširenje groblja i uređenje parkirališta kod groblja za oko 130 vozila, a Općina će kupiti i manji traktor za uređenje javnih zelenih površina, u koje se ubraja i vidovečki park, spomenik parkovne arhitekture. Ovih dana kreće i završetak izgradnje nogostupa Vidovec-Krkanec, koji će od tako od parka voditi do rijeke Plitvice, a izrađuje se i projektna dokumentacija za nogostup kroz Belsku ulicu u Tužnom, kao i autobusno stajalište, što bi trebalo biti realizirano sljedeće godine.

Hranić je napomenuo je da će realizacija planova uvelike ovisiti o poreznoj reformi.

- Nažalost, nemamo puno informacija na koji će se način porezna reforma odraziti na jedinice lokalne samouprave, ali prihodi će sigurno pasti. Ministar financija nam je obećao da ćemo sredstva dobiti nekim kompenzacijskim mjerama. Ovo je već treće smanjenje prihoda za jedinice lokalne samouprave, a nameću nam se nove obaveze i jako je teško funkcionirati. Trebalo bi decentralizirati državu kako bi se barem 30-ak posto sredstava vratilo u sredinu iz koje odlazi u Zagreb. Primjerice, od 100 kuna koje iz općine Vidovec odu u državni proračun, samo se 13-14 kuna vrati natrag – istaknuo je Hranić i napomenuo da bi općina Vidovec najavljenom novom indeksacijom razvijenosti iz skupine razvijenih općina trebala ući u skupinu potpomognutih područja, što bi općini godišnje donijelo oko dva milijuna kuna iz državnog proračuna.

Označeno u