Donacija DVD-u Donji Kućan Foto: Martin Novosel

VIDEO, FOTO DVD-u Donji Kućan doniran EBC aparat za rezanje visokom temperaturom

VV | 29.4.2021. u 21:53h | Objavljeno u Našim krajem

Gradonačelnik Ivan Čehok u četvrtak je u ime Grada Varaždina Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Donji Kućan donirao prvi univerzalni uređaj za rezanje svih vrsta materijala koji služi kao pripomoć u spašavanju iz ruševina. Ispred DVD-a Donji Kućan upriličena je demonstracija rada uređaja na kojoj su uz gradonačelnika, zapovjednika varaždinske JVP Ivicu Labaša, predsjednika Gradske vatrogasne zajednice Varaždin Tomislava Bogovića i predsjednika DVD-a Donji Kućan Tomislava Lepoglavca prisustvovali i članovi ostalih vatrogasnih društava iz grada Varaždina koja će također uskoro dobiti ovakve uređaje. Proizvođač je tvrtka EBC Technology iz Varaždina.

- Mi nismo nabavljali vozila samo za našu Javnu vatrogasnu postrojbu. U ovom mandatu ćemo nabaviti četiri vrlo važna vozila poput primjerice ljestvi, navalnog vozila. Uz to, opremamo i dobrovoljna vatrogasna društva, a ovo je jedan moderan aparat za zaštitu i spašavanje koji brzo i učinkovito reže sve, čak i u vodi. To je inovacija i naš varaždinski proizvod, a danas se koristi u mnogim zemljama svijeta, izvozi se u arapske zemlje. Koristio se i u Petrinji za spašavanje. Zato smo odlučili da ovakve aparate poklanjamo svim našim vatrogasnim društvima kako bi ih vatrogasci mogli koristiti ako bude potreba za spašavanjem, primjerice iza zaglavljenih vrata, kamenih blokova, u vodi i slično. Ovo je jedan nevjerojatan i potreban uređaj za naše vatrogasce. Oni su presretni da se ovako nešto donira - rekao je gradonačelnik Ivan Čehok.

Ivica Labaš istaknuo je kako je vrijednost ove donacije jako velika, ne u financijskom smislu nego sama vrijednost opreme koja u situacijama potresa, rušenja, eksplozija, gdje bi trebali vatrogasci intervenirati, spašava ljude ili životinje.

- Ovo je jedan korak naprijed što niti državne javne postrojbe nemaju. Mi smo javnu postrojbu već dobro opremili s ovakvim alatima, ali procijenili smo da je dobro da ovo imaju svi - rekao je Labaš.

- Donacija ovog uređaja za spašavanje u kriznim situacijama, u slučaju potresa, za brze intervencije, ako je negdje potrebno razrezati vrata, beton, metal, uvelike će nam pomoći. Još nam nedostaje puno opreme, ali pribavit ćemo je s vremenom. Što se tiče voznog parka, opremljeni smo dosta dobro. Imamo vatrogasnu prikolicu, novi kombi, opremu dopunjavamo koliko treba i Vatrogasna zajednica grada Varaždina nam pomaže financijski - kazao je predsjednik DVD-a Donji Kućan Tomislav Lepoglavec.