Vesna i Franjo Jadanić iz Svetog Petra proslavili zlatni pir, njihova svadba trajala je tri dana

Ludbreške novine | 31.1.2024. u 18:30h | Objavljeno u Našim krajem

Bračni je par nedavno u Svetom Petru obnovio zavjete, a proslavili su u krugu obitelji i prijatelja. Prvo su mladencu odnesli rubaču, a onda su svati trajali još tri dana. Bilo je to pravo veselje uz 150 uzvanika, plesalo se, pjevalo, a bilo je tu i narodnih običaja kojih se sada samo sa sjetom prisjećamo.

Govori nam tako Vesna Jadanić o svadbi prije 50 godina, kad je stala pred oltar sa svojim Franjom. Vjenčali su se u Svetom Petru Ludbreškom, a nedavno su proslavili zlatni pir. Vjenčali su se u crkvi u Svetom Petru, gdje su sredinom veljače obnovili i zavjete u krugu obitelji i prijatelja.

- Svadbeni običaji nekad i danas jako se razlikuju. Naša je svadba trajala od kad su odnesli rubaču. Onda su dan nakon toga slavlje imali gosti od mladenca, a potom i moji gosti. Treći dan smo se gostili svi zajedno. Na svadbi se tržilo zelje, a došli su i maškari, koji su izvodili razne spačke i sve nas dobro nasmijali. Svadbu smo imali u starom društvenom domu i Svetom Petru, a običaj je bio da dođu i ˝zvunjski˝ gosti. Oni su bili izvan društvenog doma i svadbu su gledali kroz prozore, a odnijela im se hrana i piće. Bilo je hladno i sjećam se da smo morali brisati prozore jer su se zamaglili - prisjeća se Vesna.

Snijega nije bilo, već samo bljuzga, koja doduše nije smetala ni mladencima, a ni gostima. Vjenčali su se jako mladi, ona je imala nepunih 17, a Franjo 21 godinu.

- Bili smo jako mladi, a onda su došla i djeca. Sigurno ni jedan odnos nije idealan, ali treba uvijek naći zajednički jezik. I jedan i drugi partner trebaju ponekad popustiti i naći kompromis - kaže Vesna i dodaje da je to sigurno recept za dobar brak.

Sada Vesna i Franjo uživaju u mirovini. Imaju dvije kćeri i pet unuka.

- Unuci i unuke, kad su bili mlađi, znali su pitati kako je to nekad bilo. Današnjoj mladeži teško je objasniti da nismo imali kompjutere ni mobitele, ali možda je baš zato bilo lakše očuvati dobre odnose. Ljudi su više razgovarali, nisu pisali poruke. Razgovor je ključ svake veze, treba biti iskren i otvoren - zaključila je Vesna i poručila mladim parovima da imaju razumijevanja, da se posvađaju, ali i pomire i da nije bit u tome tko je u pravu.