Veliki Bukovec: u trgovinama držite razmak, ako imate pitanja nazovite nas telefonom! Foto: Općina Veliki Bukovec

Veliki Bukovec: u trgovinama držite razmak, ako imate pitanja nazovite nas telefonom!

VV | 18.3.2020. u 17:42h | Objavljeno u Našim krajem

Zbog epidemiološke opasnosti od širenja i zaraze bolesti uzrokovane koronavirusom COVID-19, na temelju obavijesti, odluka i priopćenja središnjih tijela državne uprave, nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite, Stožer civilne zaštite Općine Veliki Bukovec uputio je nekoliko preporuka građanima, ustanovama, trgovačkim i ugostiteljskim objektima.

Za održavanje javnih skupova i organiziranih okupljanja na kojima se očekuje dolazak većeg broja ljudi Stožer civilne zaštite Varaždinske županije neće izdavati suglasnost, a preporuka je Stožera da se odgode ili otkažu javne priredbe sportskog ili zabavnog karaktera kao i veća okupljanja građana. U slučaju neizbježnog ili neodgodivog održavanja događanja suprotno preporukama, organizatori su dužni osigurati provođenje sigurnosnih preventivnih mjera u smislu osiguranja najviših mogućih higijenskih standarda.

Sukladno Odluci načelnika Općine Veliki Bukovec od 13. ožujka ove godine, roditeljima i skrbnicima djece korisnika dječjeg vrtića na području Općine Veliki Bukovec preporučeno je da djecu zbrinu kod kuće i ne dovode u vrtić. Iznimno, ako djecu nije moguće zbrinuti kod kuće moguće je zbrinjavanje djece u dječjem vrtiću uz ograničenje izlazaka djece iz dječjeg vrtića, a u slučaju manjeg broja djece potrebno je ograničiti broj prisutnih zaposlenika te se strogo pridržavati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za postupanje u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Rad trgovina, ugostiteljskih i drugih objekata te prostora u kojima se obavljaju uslužne djelatnosti potrebno je organizirati tako da se održava međusobna udaljenost između osoba od najmanje jednog metra te da se osiguraju sve preventivne mjere zaštite i održanja higijene osobnog prostora preporučene od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Upravi Općine Veliki Bukovec je naloženo, a svim ostalim javnim ustanovama, poslovnim i gospodarskim subjektima na području Općine Veliki Bukovec preporučeno postupanje u skladu s Preporukom Ministarstva uprave za rad tijela državne uprave u vezi s pojavom koronavirusa COVID-19. Preporučeno je također da se rad sa strankama u naredna dva tjedna odvija isključivo telefonskim putem ili putem emaila bez dolazaka u prostorije Općine Veliki Bukovec, osim u iznimnim slučajevima, uz prethodno provođenje potrebnih preventivnih mjera.

Preporuka je i da se broj prisutnih građana na sahrani što više ograniči, odnosno svede isključivo na članove uže obitelji.

Iz Stožera podsjećaju da u slučaju pojave zdravstvenih smetnji respiratornog sustava građani ne smiju odlaziti u zdravstvene ustanove nenajavljeno, već je nužno prethodno kontaktirati liječnika obiteljske medicine koji će se po potrebi konzultirati s epidemiologom. Potrebno je dati podatke o tijeku bolesti i navesti svoje kretanje unatrag 14 dana te čekati daljnje upute liječnika. Građanima se također preporučuje odgovorno i racionalno postupanje sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, apeliraju iz Općine Veliki Bukovec.