Veliki Bukovec: u trgovinama držite razmak, ako imate pitanja nazovite nas telefonom! Foto: Općina Veliki Bukovec

Veliki Bukovec: u trgovinama držite razmak, ako imate pitanja nazovite nas telefonom!

VV | 18.3.2020. u 17:42h | Objavljeno u Našim krajem

Zbog epidemiološke opasnosti od širenja i zaraze bolesti uzrokovane koronavirusom COVID-19, na temelju obavijesti, odluka i priopćenja središnjih tijela državne uprave, nacionalnog i županijskog Stožera civilne zaštite, Stožer civilne zaštite Općine Veliki Bukovec uputio je nekoliko preporuka građanima, ustanovama, trgovačkim i ugostiteljskim objektima.

Za održavanje javnih skupova i organiziranih okupljanja na kojima se očekuje dolazak većeg broja ljudi Stožer civilne zaštite Varaždinske županije neće izdavati suglasnost, a preporuka je Stožera da se odgode ili otkažu javne priredbe sportskog ili zabavnog karaktera kao i veća okupljanja građana. U slučaju neizbježnog ili neodgodivog održavanja događanja suprotno preporukama, organizatori su dužni osigurati provođenje sigurnosnih preventivnih mjera u smislu osiguranja najviših mogućih higijenskih standarda.

Sukladno Odluci načelnika Općine Veliki Bukovec od 13. ožujka ove godine, roditeljima i skrbnicima djece korisnika dječjeg vrtića na području Općine Veliki Bukovec preporučeno je da djecu zbrinu kod kuće i ne dovode u vrtić. Iznimno, ako djecu nije moguće zbrinuti kod kuće moguće je zbrinjavanje djece u dječjem vrtiću uz ograničenje izlazaka djece iz dječjeg vrtića, a u slučaju manjeg broja djece potrebno je ograničiti broj prisutnih zaposlenika te se strogo pridržavati preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za postupanje u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Rad trgovina, ugostiteljskih i drugih objekata te prostora u kojima se obavljaju uslužne djelatnosti potrebno je organizirati tako da se održava međusobna udaljenost između osoba od najmanje jednog metra te da se osiguraju sve preventivne mjere zaštite i održanja higijene osobnog prostora preporučene od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Upravi Općine Veliki Bukovec je naloženo, a svim ostalim javnim ustanovama, poslovnim i gospodarskim subjektima na području Općine Veliki Bukovec preporučeno postupanje u skladu s Preporukom Ministarstva uprave za rad tijela državne uprave u vezi s pojavom koronavirusa COVID-19. Preporučeno je također da se rad sa strankama u naredna dva tjedna odvija isključivo telefonskim putem ili putem emaila bez dolazaka u prostorije Općine Veliki Bukovec, osim u iznimnim slučajevima, uz prethodno provođenje potrebnih preventivnih mjera.

Preporuka je i da se broj prisutnih građana na sahrani što više ograniči, odnosno svede isključivo na članove uže obitelji.

Iz Stožera podsjećaju da u slučaju pojave zdravstvenih smetnji respiratornog sustava građani ne smiju odlaziti u zdravstvene ustanove nenajavljeno, već je nužno prethodno kontaktirati liječnika obiteljske medicine koji će se po potrebi konzultirati s epidemiologom. Potrebno je dati podatke o tijeku bolesti i navesti svoje kretanje unatrag 14 dana te čekati daljnje upute liječnika. Građanima se također preporučuje odgovorno i racionalno postupanje sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, apeliraju iz Općine Veliki Bukovec.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci