Veliki Bukovec: Naknade za bebe i umirovljenike, radne bilježnice za školarce Foto: Općina Veliki Bukovec

Veliki Bukovec: Naknade za bebe i umirovljenike, radne bilježnice za školarce

Varaždinske vijesti | 24.7.2019. u 14:12h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Veliki Bukovec i dalje pomaže roditeljima novorođenih jednokratnim novčanim naknadama, kao i umirovljenicima, a zahvaljujući odluci Općinskog vijeća o sufinanciranju nabavke radnih bilježnica, rasteretit će se i troškovi roditelja čija djeca polaze osnovnu školu.

Naime, vijeće je na svojoj posljednjoj sjednici, održanoj u utorak, prihvatilo odluku o financiranju nabave radnih bilježnica osnovnoškolcima.

- Općina Veliki Bukovec će za sve učenike osnovne škole s područja općine u školskoj godini 2019./2020. godini financirati kupnju radnih bilježnica. Sredstva za financiranje nabavke osigurana su u proračunu Općine za ovu godinu – pojasnio je načelnik Općine, HSS-ov Franjo Vrbanić.

- Troškovi opremanja osnovnoškolca su veliki i zato je svaka pomoć roditeljima dobrodošla. Općina radi sve što može da te troškove olakša i umanji, a našim osnovnoškolcima poručujem da se odmore još ovih, nešto više od mjesec dana, kako bi spremni dočekali novu školsku godinu i nove obveze – poručio je Vrbanić.

Što se tiče jednokratne novčane pomoći roditeljima djece rođene u 2019., potvrđeno je da pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od 2.500 kuna pripada roditelju (skrbniku) djeteta rođenog nakon 1. siječnja ove godine. Uvjet je prebivalište na području općine Veliki Bukovec te da roditelji nemaju nepodmirenih obveza prema Općini.

Dobre vijesti stižu i za umirovljenike koji će također dobiti jednokratnu naknadu. Nju će dobiti svi umirovljenici s područja općine koji imaju mirovinu do 2.000 kn, a u taj iznos uračunava se i inozemna mirovina.

- Umirovljenicima koji primaju mirovinu do 1.000 kuna isplatit će se jednokratna naknada u iznosu od 300 kuna, a umirovljenicima koji primaju mirovinu od 1.001 do 2.000 kuna isplatit će se naknada u iznosu od 170 kuna – pojasnio je načelnik.

Vijećnici su donijeli i odluku o kriterijima za preuzimanje obveze korisnika plaćanja javnih usluga prikupljanja miješanog komunalnog otpada i biorazgradivog komunalnog otpada na području općine. Tom odlukom pomažu se prije svega staračka domaćinstva, budući da je Općina na sebe u potpunosti preuzela troškove ove usluge za domaćinstva koja imaju jednog člana i čija primanja ne prelaze iznos od 1.680 kuna. Za domaćinstva koja imaju dva člana, a istu razinu primanja, Općina plaća 50 posto troškova usluge.

- Ovo je direktna pomoć u najvećem broju staračkim domaćinstava, odnosno pomoć umirovljenicima. Također, u ovu je odluku uvršteno i da se troškovi spomenute usluge plaćaju i svima onima koji su korisnici naknade Centra za socijalnu skrb - dodao je Vrbanić.

Osim tih odluka, spomenimo i onu o pokretanju postupak jednostavne nabave radova na opremanju mrtvačnice na groblju u Velikom Bukovcu, a procijenjena vrijednost nabave iznosi 120.000 kn bez PDV-a.

Također, donesena je i odluka o pokretanju postupka jednostavne nabave radova na pojačanom održavanju Ulice Franje Sovića zbog rješavanja problema oborinske odvodnje. Procijenjena vrijednost nabave ukupno iznosi 75.000 kn bez PDV-a, a sredstva će se osigurati u prvim izmjenama i dopunama proračuna Općine.

Dodajmo i da su u punom jeku pripreme za obilježavanje Dana općine koji se ove godine održavaju od 4. do 6. listopada.

- Sama svečana sjednica Općinskog vijeća održat će se 4. listopada čemu će prethoditi događanja u našoj osnovnoj školi koja također obilježava i Dan škole. Drugog dana održat će se koncert mješovitog župnog zbora župe Svetog Franje Asiškog koji obilježava tridesetu godinu postojanja. Obilježavanje Dana općine završava u nedjelju, 6. listopada, sportskim susretima u Dubovici i bogatim kulturno-zabavnim programom za sve mještane – najavio je Vrbanić.

veliki_bukovec_vijece_1.jpg