VELIKI BUKOVEC Jednoglasno prihvaćen proračun za 2022. godinu od gotovo 10 milijuna kuna

Varaždinske vijesti | 9.12.2021. u 18:44h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Veliku Bukovec u 2022. godini raspolagat će s 9 milijuna i 950 tisuća kuna. Proračun za iduću godinu jednoglasno su potvrdili vijećnici na sjednici Općinskog vijeća Velikog Bukovca u utorak.

Program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture na području Općine Veliki Bukovec „težak“ je 4,2 milijuna kuna. U njemu su rekonstrukcija nerazvrstanih cesta, odnosno izgradnja rotora na raskrižju Dravske i Kolarove ulice u Velikom Bukovcu vrijedna 1,24 milijuna kuna, zatim 724 tisuće kuna za rekonstrukciju mosta preko rijeke Plitvice u Dubovici te milijun kuna ulaganja u rekonstrukciju šumskih prometnica.

Načelnik Franjo Vrbanić izdvojio je još jedna projekt – korištenje geotermalne energije u toplinarske svrhe vrijednosti 995 tisuća kuna.

– U taj projekt ide se s Općinom Mali Bukovec, a sufinancira se iz jednog norveškog fonda. Općinski trošak je financiranje studije utjecaja na okoliš. Radi se o toplovodu od Malog do Velikog Bukovca. U prvoj fazi bi se spojili javni objekti, škola, crkva, Općina, a zatim se ide prema Dubovici i Kapeli. U drugoj fazi spajali bi se gospodarski objekti, cvjećari, a ako bude i dalje snage na red bi došli privatni objekti. Po sadašnjim izračunima cijena, govorimo o minimalno 50 % jeftinijem energentu, kroz cijelu godinu – pojasnio je Vrbanić.

U Programu javnih potreba u sportu je 498 tisuća kuna. Dio je namijenjen izgradnji malonogometnog igrališta u Kapeli Podravskoj, vrijednosti 353 tisuće kuna. Projekt se prijavljuje na natječaj LAG-a, a s vremena se planira proširenje sportsko-rekreacijskih sadržaja.

Općina Veliki Bukovec treću godinu planira sredstva za jačanje gospodarstva, odnosno za potpore za obrtnike i male poduzetnike. U proračunu za 2022. godinu rezervirano je 30.000 kuna.

Nova stavka u općinskom proračunu je produženi boravak koji kreće u Osnovnoj školi Veliki Bukovec, koja sada nakon dogradnje ima prostorne mogućnosti za jednosmjensku nastavu i produženi boravak. Za zainteresiranih 11 učenika predviđeno su 33 tisuće kuna.

U proračunu je i 50 tisuća kuna za novčane potpore studentima. Načelnik Vrbanić podsjetio je da je Općina Veliki Bukovec s 50 studenata na ukupno 1400 stanovnika u vrhu u Hrvatskoj po broju studenata na broj stanovnika.

Općina Veliki Bukovec u 2022. godini planira nabavku radnog stroja odnosno traktora za komunalne poslove, a i sredstva za vatrogastvo, odnosno tri društva, su povećana na 210 tisuća kuna jer se planira nabavka čamca za spašavanje i druge potrebe.

Na dnevnom redu sjednice je bila i analiza stanja sustava civilne zaštite za 2021. godinu. Navedeno je da je zabilježen nešto manji broj intervencija, odnosno četiri požara i dvije tehničke intervencije.

Višegodišnji prosjek je ukupno četiri intervencije na godinu. Za operativne snage civilne zaštite – Vatrogasnu zajednicu Općine Veliki Bukovec, dobrovoljna vatrogasna društva, HGSS – Stanicu Varaždin i Gradsko društvo crvenog križa Ludbreg – ove je godine isplaćeno 193 tisuće kuna, a u Planu razvoja civilne zaštite za 2022. godinu predviđen je iznos od 250 tisuća kuna.

Facebook komentari
Komentari ispod članaka ni na koji način nisu stavovi uredništva Varaždinskih vijesti te su za njih odgovorni isključivo čitatelji. Ističemo kako je stav redakcije da je zabranjeno vrijeđanje, govor mržnje te poticanje diskriminacije na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, dobi, rodnog identiteta ili spolne orijentacije. Svi komentari za koje uredništvo procijeni da su neprikladni bit će obrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim tijelima.
Povezani članci