Veliki Bukovec: Iduće godine počinje realizacija najvećeg projekta dogradnje škole Foto: Veliki Bukovec

Veliki Bukovec: Iduće godine počinje realizacija najvećeg projekta dogradnje škole

Varaždinske vijesti | 13.12.2019. u 11:11h | Objavljeno u Našim krajem

Općina Veliki Bukovec u 2020. će godini raspolagati s 9.067.580 kuna, rečeno je to na sjednici općinskog Vijeća održanoj u četvrtak. Nastavlja se s radovima i uređenjem općine Veliki Bukovec kroz razne projekte, posebice ulaganjem u održavanje komunalne infrastrukture u iznosu od 2,9 milijuna kuna.

- U planu su rekonstrukcija nerazvrstane ceste – rotor na raskrižju Dravske i Kolarove ulice u Velikom Bukovcu, rekonstrukcija mosta preko rijeke Plitvice, modernizacija centra naselja, dok je ključni projekt za 2020. godinu rekonstrukcija Osnovne škole Veliki Bukovec, koju pohađaju djeca iz Općine Veliki Bukovec i Općine Mali Bukovec – rekao je načelnik Velikog Bukovca Franjo Vrbanić dodajući da će za taj kapitalni projekt Općina osigurati iznos od 1,5 milijuna kuna.

Naglasio je kako će se ovim projektom djeci omogućiti pohađanje jednosmjenske nastave, izgradit će se osam novih učionica, nova školska kuhinja s blagovaonicom te novi ulaz u školu, dok će se velika dvorana pretvoriti u novu dvodijelnu dvoranu primjerenu školi i u skladu sa školskim pedagoškim standardom.

U svrhu jačanja gospodarstva Općina ulaže u poljoprivredu kroz potpore poljoprivrednicima iznos od 50 tisuća kuna. Kroz mjere poticanja razvoja poduzetnicima osigurane su potpore u obrtničkom i poduzetničkom sektoru u iznosu od 40 tisuća kuna.

Načelnik Vrbanić istaknuo je i kako su svojim najmlađim članovima društva osigurali sredstva za sufinanciranje vrtića i održavanje infrastrukture Dječjeg vrtića Veliki Bukovec, a sufinancira se i prijevoz učenika i školske kuhinje, uz financiranje radnih bilježnica i isplaćivanje nagrada učenicima. Naglasio je i kako svim studentima koji ispunjavaju uvijete Općina dodjeljuje jednokratnu pomoć u vrijednosti od 1000 kuna.

- Mlade obitelji s područja Općine Veliki Bukovec potičemo mjerom rješavanja stambenog pitanja za što smo osigurali sredstva u proračuna kao i jednokratne novčane pomoći roditeljima novorođene djece u iznosu od 2.500 kuna - rekao je načelnik te dodao kako se pomaže i umirovljenicima.

- Za umirovljenike koji primaju mirovinu do 1.000 kuna isplatit će se jednokratna naknada u iznosu od 300 kuna, a umirovljenicima koji primaju mirovinu od 1.001 do 2.000 kuna isplatit će se naknada u iznosu od 170 kuna. Stanovnicima slabijeg imovinskog stanja osiguravamo pomoći u novcu i naknade troškova za stanovanje i ogrjev - naglasio je načelnik Velikog Bukovca.

Na sjednici je prihvaćena i Analiza sustava civilne zaštite Općine Veliki Bukovec kojom je utvrđeno da nije bilo izvanrednih događaja i ugroza u 2019. godini te kako je neophodan daljnji razvoj i unapređenje mogućnosti djelovanja svih subjekata u sustavu civilne zaštite, uz osiguravanje sredstava za njihovo opremanje.

Na temelju spomenute Analize, a s ciljem zaštite i spašavanja ljudi, materijalnih dobara te okoliša kao i ravnomjernog razvoja svih nositelja sustava civilne zaštite, donijet je i Plan razvoja sustava civilne zaštite na području Općine Veliki Bukovec za 2020. godinu, a prihvaćen je i Prijedlog Smjernica za organizaciju i razvoj sustava civilne zaštite Općine za razdoblje od 2020. do 2023. godine.

- Razvijen i usklađen sustav civilne zaštite u mogućnosti je odgovoriti na raznolike prijetnje i ugroze koje se mogu javiti i ugroziti živote građana i uništiti stečena materijalna dobra. Dugi niz godina sustav civilne zaštite bio je sustavno zanemarivan na državnoj razini, koja je takav odnos djelomično prenijela i na područje Općine Veliki Bukovec. Polazeći od ovakvog stanja potrebno je dulje vremensko razdoblje da se sustav civilne zaštite dovede u stanje pune spremnosti za provedbu obimnih i složenih mjera civilne zaštite - objasnio je načelnik Franjo Vrbanić.

Također, Općinsko vijeće jednoglasno prihvatilo odluku da financijski pomogne obilježavanje 30. obljetnice osnutka i rada SRD „Linjak”. Riječ je o jednoj od najaktivnijih udruga u Općini i vrlo uspješnom športsko-ribolovnom klubu.

veliki_bukovec_vijece_2.JPG