Varaždinski klipič kod Udruge kuhara te Bedema pa u restoranu The Family

vv | 7.1.2024. u 14:52h | Objavljeno u Našim krajem

Varaždinski klipič, pekarski proizvod zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla, proizvodi se u Varaždinu još na jednom mjestu, odnosno ukupno tri. Naime, potvrdu o sukladnosti tog pekarskog proizvoda sa zaštićenom recepturom od prije imaju Udruga kuhara Varaždinske županije i restoran Bedem, a sada i tvrtka VŽ2018, koja stoji iza restorana The Family u Ulici braće Radić 1. Od drugih, sličnih pekarskih proizvoda, Varaždinski klipič se razlikuje po tome što mu je površina premazana jajima i posipom od sjemenki kumina, a s obje strane ima po četiri nabora te mora biti dugi najmanje 25 centimetara.

Naziv “Varaždinski klipič” i recept za njega prvi puta su se pojavili u 18. stoljeću, pri čemu je riječ klipič bila umanjenica “klipa”, posebnog slanog peciva. Domišljate i kreativne domaćice su počele izrađivati to pecivo, a postupak izrade su od njih s vremenom preuzeli pekari varaždinske regije.

U Gradskom muzeju Varaždin čuva se rukom pisani račun iz 1916. iz kojeg se vidi da je građanska četa pekaru Antunu Bakaču platila 10 kruna za 300 komada klipiča. Za vrijeme Univerzijade u ljeto 1987. Varaždinske vijesti su objavile: “gotovo nitko nije mogao odoljeti Varaždinskom klipiču, iako mu se ime teško pamtilo”. Varaždinski klipič je jedan od rijetkih proizvoda o kojem je skladana pjesma – 2008. godine je skladbu Đ. Mikete i N. Grabar izveo dječji zbor Štigleci, a 2017. dobio je i “spomenik” u Bakačevoj ulici.

Njegova zaštita, koja se temelji na ugledu kojeg je stekao zbog duge tradicije proizvodnje, počela je 2006. putem Jamstvenog žiga (“slabija” verzija zaštite). Udruga kuhara Varaždinske županije uz potporu Varaždinske županije 2017. podnosi zahtjev Ministarstvu poljoprivrede za zaštitu naziva oznakom zemljopisnog podrijetla, a nacionalnu zaštitu stiže rješenjem Ministarstva poljoprivrede. Uredbom Europske komisije “Varaždinski klipič” je 2020. upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla na razini EU.  

varazdinski_klipic_z.jpg

 Varaždinski klipič pečemo je tijesto u obliku prutića. Zaizradu tijesta se, osim glatkog pšeničnog brašna, koriste još mlijeko, ulje (suncokretovo ili biljno), kvasac, šećer i sol. Tijesto se razvlači i potom reže na trake te se mota do dobivanja gotovog oblika – klipiča. Izrada tijesta takvog oblika i izgleda poseban je pokazatelj znanja i umijeća proizvođača s područja Varaždinske županije. Tako izrađeno tijesto daje “Varaždinskom klipiču” specifičan vanjski i unutarnji izgled, konzistenciju i okus zbog čega je ovaj pekarski proizvod jedinstven.