Varaždinske Toplice: pročistač otpadnih voda od 22 milijuna kuna u izgradnji

J.Š./ Varaždinske vijesti | 25.2.2021. u 14:38h | Objavljeno u Našim krajem

Započela je izgradnja uređaja za pročišćivanje otpadnih voda vrijednog gotovo 22 milijuna kuna u Varaždinskim Toplicama, a u sklopu projekta „Sustav odvodnje i pročišćivanje otpadnih voda Aglomeracija Varaždinske Toplice kojeg provodi Varkom d.d.

Riječ je o izgradnji uređaja za pročišćivanje otpadnih voda II. Stupnja pročišćivanja, kapaciteta 6500 ES.

Izgradnjom uređaja za pročišćivanje otpadnih voda pročistit će se sve prikupljene otpadne vode sustava odvodnje i prikupljene septičke otpadne vode s Aglomeracije Varaždinske Toplice. Višak mulja proizvedenog na uređaju će se zgušnjavati bez potrošnje kemikalija te voziti na daljnju obradu na uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Varaždin što će dodatno doprinijeti optimalnoj iskorištenosti kompletne infrastrukture na širem prostoru u operativnoj fazi.

Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković istaknula je da se radi o velikom projektu o kojem se govorilo godinama.

- Velika je to investicija omogućena sredstvima Europske unije i uz svesrdnu pomoć Vlade i resornih ministarstava. To je samo jedna u nizu investicija u gradu, od ulaganja u obnovu i dogradnju Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju do projekta koji unapređuju zaštitu okoliša, poput izgradnje reciklažnog dvorišta. Aglomeracija ne obuhvaća cijelo područje grada koji je rasprostranjen na 80 kvadratnih kilometara već obuhvaća Varaždinske Toplice, Tuhovec, Lukačevec Toplički, Svibovec i Jalševec Svibovečki. Gradska naselja koja nisu obuhvaćena ovom aglommeracijom idu u drugu fazu u kojoj će se graditi manji sustav – objasnila je gradonačelnica Ratković.

Galerija slika