VARAŽDINSKE TOPLICE Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti Foto: Grad Varaždinske Toplice

VARAŽDINSKE TOPLICE Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti

VV | 6.8.2023. u 14:03h | Objavljeno u Našim krajem

Povodom obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja u Varaždinskim Toplicama, je još u petak, 4. kolovoza, održano svečano okupljanje branitelja, ostalih sudionika te građana kako bi svečanom povorkom odali počast svima koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja, posebno za sve žrtve te njihove obitelji.

Svečani mimohod branitelja krenuo je od Trga Republike Hrvatske pa do Župne crkve sv. Martina, gdje je održana sveta misa u spomen na sve žrtve Domovinskog rata i njihove obitelji te sve koji su bili dio operacije Oluja.

VZT_Svibovec_Dan_pobjede_5.jpg

Nakon svete mise, svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod spomenika Bijela golubica u Varaždinskim Toplicama, uslijedilo je kao znak poštovanja i sjećanja. Svi sudionici su se zajednički sastali u minuti tišine te molitvi kojom su odali duboku počast i zahvalnost hrabrim braniteljima.

Nastavak obilježavanja dana održao se u vatrogasnom domu u Varaždinskim Toplicama, gdje se organiziralo druženje uz domjenak i živu glazbu, uz prikaz video zapisa iz Domovinskog rata.

Predsjednik Hrvatskih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDRA) Varaždinske Toplice Branko Crljenica, pozdravio je sve prisutne u ime Udruge branitelja s područja Varaždinske Toplice te svima čestitao Dan domovinske zahvalnosti.

- Slavimo 28. obljetnicu najblistavije pobjede u Hrvatskoj povijesti. Mi to već godinama obnašamo - rekao je Crljenica te dodao kako su u akciji Oluja sudjelovale postrojbe 104. brigade, 7. gardijska brigade te specijalna policija. 

VZT_Svibovec_Dan_pobjede_2.jpg

Predsjednica Gradskog vijeća Grada Varaždinske Toplice, Ljubica Nofta, kazala je kako je nakon četverogodišnje okupacije gotovo trećine Hrvatskog teritorija, života u izbjeglištvu i strahu od neprijateljskih napada na izložene Hrvatske gradove, a nakon brojnih neuspješnijih pregovora i mirovnih inicijativa, Republika Hrvatska, vlastitom oružanom silom, oslobodila Hrvatski teritorij u operaciji Oluja.

-Ovo je prigoda da iskažemo svoju počast i zahvalnost obiteljima poginulih i nestalih Hrvatskih branitelja, invalidima Domovinskog rata, svim stradalima i nestalima, svim žrtvama i svim Hrvatskim braniteljima s područja grada i naše nam drage Hrvatske, a posebno onima koji su svoje živote utkali u temelje naše domovine – rekla je Nofta.

VZT_Svibovec_Dan_pobjede_10.jpg

Oobljetnica vojno-redarstvene operacije Oluja svečano je obilježena i u Svibovcu, 05. kolovoza ove godine. U Crkvi sveta Tri kralja, održana je sveta misa u spomen na sve žrtve Domovinskog rata i njihove obitelji.

Na svečanom događaju u Svibovcu, uz izvedbu hrvatske himne zbora Župe Svibovec, održano je svečano polaganje vijenaca i paljenje svijeća kod Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu u Svibovcu. Svi prisutni su se zajednički pomolili i zastali u minuti tišine kako bi odali počast braniteljima.

Nakon polaganja vijenaca kod spomenika, u vatrogasnom domu u Svibovcu, nastavilo se druženje svih prisutnih branitelja i gostiju, gdje je održan i turnir u Beli.

Galerija slika