Varaždinske Toplice kao europski centar antike znaju kako se čuva bogato povijesno nasljeđe Foto: Grad Varaždinske Toplice

Varaždinske Toplice kao europski centar antike znaju kako se čuva bogato povijesno nasljeđe

Varaždinske vijesti | 19.10.2022. u 12:54h | Objavljeno u Našim krajem

Ulaganje u očuvanje i revitalizaciju bogate antičke baštine koju Varaždinske Toplice kriju još je jednom prepoznato na nacionalnoj razini. Naime, ravnateljica Zavičajnog muzeja Varaždinske Toplice Spomenka Vlahović proteklog je vikenda sudjelovala na znanstveno-stručnom skupu "Održivost kulturne baštine" u Velikoj Gorici.

Varazdinske_Toplice_Zavicajni_muzej_znanstveno-strucni_skup_18102022_1.jpg

Trodnevni znanstveno-stručni skup održan je u organizaciji Ministarstva kulture i medija, Grada Velike Gorice, Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Zavoda za znanstvenoistraživački i umjetnički rad te Instituta za turizam, a ravnateljica Vlahović prezentirala je antičku baštinu Varaždinskih Toplica kao pokretač održivosti baštine Grada.

Kako je pojasnila, Grad Varaždinske Toplice puno radi na revitalizaciji, modernoj interpretaciji i popularizaciji svoje antičke baštine s ciljem što boljeg postizanja uključivog i održivog modernog razvoja u sferi kulturnog kontinentalnog turizma.

Varazdinske_Toplice_Zavicajni_muzej_znanstveno-strucni_skup_18102022_2.jpg

Pred stručnjacima iz raznih dijelova Hrvatske, Vlahović je prezentirala neke od zanimljivosti koje posjetitelji mogu pronaći u Varaždinskim Toplicama.

- Tu je revitalizirana rimska masaža koja se izvodi u rimskim termama i koja je danas popularan turističko-destinacijski proizvod temeljen na projektu iz rimske povijesti i medicine te očuvane arhitekture prezentiranog kompleksa rimskih terma – rekla je Vlahović posebno istaknuvši scensku prezentaciju koju, zahvaljujući sudjelovanju građana i volontera, posjetitelji Varaždinskih Toplica imaju prilike vidjeti.

Varazdinske_Toplice_Zavicajni_muzej_znanstveno-strucni_skup_18102022_3.jpg

Riječ je o scenskom prikazu povijesnih rimskih žrtava poput žrtve paljenice, ljevanice i žrtve božici Dijani Luni koji je osmišljen s ciljem postizanja uključivog i održivog razvoja poznatog antičkog lokaliteta iz Varaždinskih Toplica. Svoju antičku baštinu Grad revitalizira i u sklopu kulturno-turističke manifestacije "Aquafest" po kojoj su Varaždinske Toplice nadaleko poznate.

- Ona se već niz godina održava na arheološkom lokalitetu Aquae Iasae s ciljem promicanja antičke kulture i turističke ponude ovog lokaliteta, kao i cjelokupne obnovljene pokretne i nepokretne baštine s aktivnom ulogom raznih sudionika iz ustanova i udruga s područja Grada koji su direktni promotori i turistički interpreti manifestacije – pojasnila je Vlahović.

Varazdinske_Toplice_Zavicajni_muzej_znanstveno-strucni_skup_18102022_4.jpg

Gradonačelnica Dragica Ratković istaknula je zadovoljstvo što je bogata povijesna baština još jednom prepoznata na nacionalnoj razini.

- Drago mi je da su Varaždinske Toplice koje zaista puno rade na očuvanju i njegovanju svoje bogate antičke baštine još jednom prepoznate kao primjer dobre prakse. S obzirom da smo antičko središte Europe i da svojim posjetiteljima možemo ponuditi itekako kvalitetan sadržaj i brojne povijesne zanimljivosti koje sežu iz doba Rimljana, revitalizacijom antičkog nasljeđa pozicioniramo Grad na mjesto na turističkoj karti koje i zaslužuje - turističko središte ovog dijela Hrvatske – rekla je Ratković.

S obzirom da su dosadašnja arheološka istraživanja otkrila kako su u topličkom arheološkom lokalitetu Aquae Iasae bile štovane nimfe, Dijana, Fortuna, Poluks, Minerva, Jupiter, ali i Asklepije, Higija, Izida, Serapis i Apolon, scenski obred svake godine izvode posebno educirani volonteri Muzeja, zbog čega kulturno-turistička manifestacija Aquafest koja je jedinstvena u ovom dijelu Europe iz godine u godinu privlači sve veći broj posjetitelja.

Varazdinske_Toplice_Zavicajni_muzej_znanstveno-strucni_skup_18102022_5.jpg

Početkom lipnja svake godine, centar Varaždinskih Toplica pretvara se u stari Rim, a građani i sve brojniji turisti vraćaju se u vrijeme antike, dok pred njima prolazi svečana povorka Rimljana, a u svakom kutku grada mogu sresti nimfe, legionare i brojne druge antičke zabavljače.

Da u Varaždinskim Toplicama vlada kvalitetna sinergija između turizma i kulture potvrđuju i tako dobri rezultati kojima doprinose i brojni volonteri te ugostiteljski objekti na području Grada gdje posjetitelji mogu uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi inspiriranoj starim Rimom.

Varazdinske_Toplice_Zavicajni_muzej_znanstveno-strucni_skup_18102022_6.jpg

- Varaždinske Toplice ubrajaju se među najstarija naselja i lječilišta u Republici Hrvatskoj. Iznimno pogodan geografski položaj, dugi povijesni kontinuitet naseljavanja i balneološka tradicija liječenja prirodnim ljekovitim činiteljima, sumpornom vodom i ljekovitim blatom, odredili su povijesni, lječilišni, kulturni i ekonomski smjer razvoja Varaždinskih Toplica – poručila je Vlahović zaključivši kako je, zahvaljujući sustavnim antičkim istraživanjima te ulaganjima u revitalizaciju antičke baštine, u centru Varaždinskih Toplica niknuo važan i jedinstven kompleks rimske javne arhitekture.

Prema riječima gradonačelnice Ratković, upravo to svoje bogato povijesno nasljeđe po kojem su jedinstveni u ovom dijelu Europe, nastavit će njegovati i dalje.

Spomenimo i kako su Varaždinske Toplice na karti Vijeća Europe uvrštene u europsku kulturno - turističku "Rutu rimskih careva“ i "Rutu povijesnih termalnih gradova“.