VARAŽDINSKE TOPLICE Gradonačelnica povodom Dana Grada: Postavljamo čvrste temelje i budućnost nam se smješka

VV | 10.11.2023. u 19:53h | Objavljeno u Našim krajem

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća večeras je proslavljen Dan Grada Varaždinske Toplice, što je, osim za osvrt na proteklo jednogodišnje razdoblje i realizirane projekte, bila prilika i za zahvalu najzaslužnijim građanima koji su svojim radom i djelovanjem doprinijeli razvoju čitave lokalne zajednice.

Svečanu sjednicu otvorila je predsjednica Gradskog vijeća Ljubica Nofta koja je naglasila kako je u protekloj godini donesen niz odluka kojima žele poboljšati kvalitetu života grada. Pri tome je posebno izdvojila odluku o Izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja grada kojim su stvoreni uvjeti za izgradnju trgovačkog centra Plodine koji je otvoren ove godine. Između ostalog, istaknula je kako se intenzivno radi na izgradnji novog dječjeg vrtića koji je u fazi projektiranja, novoj sportskoj dvorani kao i proširenju istočne zaobilaznice za koju je Grad otkupio zemljište.

GVT_SVECANA_007.jpg

Projektiranje vrtića u Smart kvartu

- Grad Varaždinske Toplice, kao najstarije i najznamenitije prirodno lječilište u Hrvatskoj, te kao zdravstveno-lječilišna destinacija, predstavlja veliki potencijal za razvoj turizma, a i za gospodarski razvoj - poručila je Nofta. Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice, Dragica Ratković, istaknula je kako joj je čast što s ponosom može podijeliti samo dio rezultata njihovog nepokolebljivog rada i velikog truda u protekloj godini.

- Svake godine, pa tako i ove, najradije vam pričam o procesu konstantnog brušenja našeg malog bisera - naših Toplica, koji zahtijeva predanost i mnogo malih, gotovo nevidljivih koraka, na putu prema krajnjoj viziji našega grada. Postavljamo čvrste temelje i budućnost nam se smješka, ne više s tako velike udaljenosti. Naši su plodovi postali opipljiviji, slike jasnije, a stvarnost pokazuje da sav naš trud, nikako nije bio uzaludan - rekla je gradonačelnica te tom prilikom zahvalila svim gradskim vijećnicima na njihovom predanom radu kao i svim gradskim službenicima.

- Naše Toplice, korak po korak, dan za danom, uistinu postaju pravi mali gradić, mala oaza obiteljskog života, mjesto gdje će obiteljima, djeci, mladima, ali i svim ostalim generacijama biti zadovoljena većina potreba u življenju kvalitetnog života - rekla je gradonačelnica Ratković. Tu je posebno spomenula i pohvalila napredak na području formiranja velikog urbanističkog iskoraka - Smart kvarta, unutar kojeg se upravo završava projektiranje novog objekta dječjeg vrtića optimalnih smještajnih kapaciteta.

GVT_SVECANA_006.jpg

Raste razina kvalitete života u Varaždinskim Toplicama 

Kako je istaknula gradonačelnica, neizmjerno su ponosni što je baš u Varaždinskim Toplicama otvoren Spinalni centar Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju gdje tim vrhunskih stručnjaka čini daleko poznato topličko lječilište još vrjednijim. Dakako, treba spomenuti i razna kongresna događanja koja se održavaju u Varaždinskim Toplicama, kao i mnoga događanja na njihovom arheološkom lokalitetu, a Varaždinske Toplice i ove su godine bile domaćin COFA festivala te natjecanja mladih vatrogasaca gdje je stiglo njih više od 800.

Na području grada u protekloj se godini radilo vrijedno i predano, pa su tako odrađeni mnogi projekti prometne infrastrukture. Grad je i ove godine sudjelovao u financiranju dječjih vrtića, osobnih asistenata djece s razvojnim teškoćama, produženog boravka, stipendiranju studenata, dodijeljene su naknada za novorođenčad, a to su i ostale pronatalitetne mjere kojima se želi podići kvaliteta života građana.

- Vjerujem da i vi svi primjećujete kako je razina kvalitete života u Varaždinskim Toplicama u porastu, što nam svima daje snage za nove ideje, planove i snove u kojima je cilj postići konkretne rezultate i učiniti naš gradić atraktivnom sredinom za život svim generacijama. Put smo započeli, na mladima svijet ostaje i što započnemo ranije, prije ćemo stići do cilja - poručila je gradonačelnica Ratković.  Župan Varaždinske županije, Anđelko Stričak, za Varaždinske Toplice je naglasio kako iza sebe imaju povijesnu godinu s cijelim nizom investicija.

GVT_SVECANA_014.jpg

Žene na funkcijama kao recept za uspjeh!

- Kao što vam je poznato, premijer Andrej Plenković nedavno je otvorio Spinalni centar o kojem se pričalo 30-ak godina. Početkom godine pušten je u rad pročistač, a nedavno smo potpisali ugovor o projektiranju školsko-sportske dvorane. Preko ŽUC-a je sanirano nekih 5 klizišta, obnovljene dvije ceste - izjavio je župan te otkrio u čemu je tajna uspjeha.

- Godinama se pričalo da su Varaždinske Toplice grad koji spava. Sada vidimo da se probudio, a probudile su ga žene. Od gradonačelnice, predsjednice gradskog vijeća, sve ravnateljice i direktorice svih ustanova i tvrtka ovdje na području grada kojima je grad osnivač su žene! Možda je to recept i za neke druge sredine - završio je Stričak.

Saborski zastupnik i gradonačelnik Novog Marofa, Siniša Jenkač, čestitajući na svim uspjesima kazao je kako se zaista puno, uz sve ostalo, ulaže u turizam i da su rezultati više nego vidljivi. Osim toga ulaganja su vidljiva na svim područjima što je pomogla, naglasio je Jenkač, i aktualna Vlada koja je prepoznala da su upravo jedinice lokalne i regionalne samouprave pokretači projekata i razvoja svojih sredina. Dodao je kako je pred Varaždinskim Toplicama blistava budućnost prije svega kao jedne od perjanica kontinentalnog turizma. U ime načelnika i gradonačelnika, prisutne je pozdravio gradonačelnik Grada Novalje Ivan Dabo koji je podsjetio kako su Varaždinske Toplice i Novalja otprije godinu dana gradovi prijatelji i da su već do sada realizirani neki od dijelova sporazuma.

- Pokušavamo i dalje kroz razne oblike suradnje implementirati te dosege u našem prijateljstvu - rekao je Dabo dodajući kako Novalju i Varaždinske Toplice povezuje turizam.

- Turizam na ovim prostorima datira od 1880-neke. Imate vodu, Minervu dok je kod nas akvadukt iz prvog stoljeća tako da imamo nešto zajedničkog. Kad je u pitanju voda kao simbol života, primjenjuje se i na jednom i na drugom prostoru - zaključio je gradonačelnik Novalje.

GVT_SVECANA_021.jpg

Nagrade zaslužnima za razvoj lokalne zajednice

Svečana sjednica bila je i prilika za zahvalu najzaslužnijim građanima koji su svojim radom i djelovanjem doprinijeli razvoju čitave lokalne zajednice pa je tako nagradu za životno djelo dobio Denis Kovačić, ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice. Nagradu Grada Varaždinske Toplice za iznimna postignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dobili su Teo Bartolec i dioničko društvo Plodine, dok je nagrada za doprinos ugledu i promociji Grada Varaždinske Toplice u zemlji i svijetu otišla Stolariji i pilani Ratković. Zahvalnice Grada Varaždinskih Toplica uručene su prečasnom Stjepanu Mostečaku, Nikoli Hlebecu, Tomislavu Mikulčiću, Valentu Juršetiću te DVD-u Leskovec, dok su nagrade Grada Varaždinskih Toplica dobili osnovnoškolci Petar Kukec i Iva Plišo te studentica Mirta Košćak.

U ime nagrađenih obratio se ravnatelj Kovačić koji je kazao da je dobivanje nagrade poticaj i obaveza biti još bolji te uložiti još više truda radu daljnjeg napretka. Naglasio je važnost realizacije projekta izgradnje Spinalnog centra o kojem se, dodao je, govorilo više desetaka godina, nažalost tapkalo u mjestu.

- Očito je trebalo vremena da ideja sazrije i da na određena mjesta dođu osobe koje su prepoznale važnost tog projekta. U konačnici gdje ima volje i želje ima i načina i došao je trenutak da se projekt realizira – zaključio je ravnatelj Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Varaždinske Toplice koji je svojim radom i upornošću uvelike doprinio konačnoj realizaciji odnosno izgradnji Spinalnog centra. -Ovo priznanje samo je još jedan zarez u mojoj karijeri, ali nikako odlazak u mirovinu ili nešto slično – završio je ravnatelj Kovačić. Neposredno prije svečane sjednice Gradskog vijeća predstavnici Grada, udruga i političkih stranaka položili su vijenac i zapalili svijeće kod spomenika poginulim braniteljima Domovinskog rata.