Ove subote 22. Varaždinska biciklijada, donosimo sve detalje Foto: Grad Varaždin

Ove subote 22. Varaždinska biciklijada, donosimo sve detalje

Grad Varaždin/vv | 29.5.2023. u 16:39h | Objavljeno u Našim krajem

Biciklijada će se održati upravo na Svjetski dan bicikla

U subotu, 3. lipnja, održat će se 22. Varaždinska biciklijada, najavili su Miroslav Marković, zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina, Anica Sitar, stručna suradnica Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina i Janko Gušić, predsjednik Biciklističkog kluba ASI.

BICIKLIJADA_NAJAVA_2.jpg

Zamjenik gradonačelnika Marković zahvalio se organizatorima na uloženom trudu te uz poziv svima da dođu na biciklijadu naglasio kako je Grad Varaždin dolaskom aktualne gradske vlasti promijenio način razmišljanja i odnos prema biciklizmu.

"Biciklizam je nešto što određuje grad Varaždin"

- Smatramo da je biciklizam nešto što određuje grad Varaždin. S obzirom da smo ravničarski grad posvećeni smo tome da se što više ljudi počne koristiti biciklom. Biciklijada je prilika da se što bolje upoznamo i podružimo. Na Gradu Varaždinu je da se poradi puno više na unapređenju infrastrukture za biciklizam kako bi postao siguran za bicikliste. Ne želimo brzati s nekim rješenjima koja nemaju stručnu podlogu, ali želimo postepeno mijenjati navike naših sugrađana da što manje koriste automobile, a što više pješače i koriste bicikle. To je veliki trend u cijeloj Europi i u svijetu, svi se okreću zelenoj tranziciji, biciklizmu i svemu što vodi zdravom načinu života – rekao je Marković najavivši da će Grad Varaždin nastojati primijeniti nova rješenja koja će omogućiti građanima da koriste bicikle sigurno i što više.

BICIKLIJADA_NAJAVA_4.jpg

Biciklijada će se održati upravo na Svjetski dan bicikla u organizaciji Zajednice sportskih udruga Grada Varaždina, BBK ASI, te uz pomoć Društva za zaštitu od dijabetesa pod pokroviteljstvom Grada Varaždina.

Okupljanje, prijave, rute...

Okupljanje i prijave sudionika počet će u 9 sati na Kapucinskom trgu, a start je zakazan za 10 sati. Ruta biciklijade nije zahtjevna ni komplicirana, vozit će se 18 kilometara bez uspona i prilagođena je svima, od vrtićke djece do starijih osoba.

Biciklijada nosi epitet obiteljske biciklijade, tempo kretanje će biti oko 15 km/h, a u pratnji će biti policija i hitna pomoć. Prijave su besplatne, a prvih 300 sudionika dobit će majcu. Cilj će biti kod hostela Stara vaga gdje je predviđen topli obrok i druženje sudionika biciklijade.

Za djecu će biti pripremljeno natjecanje u vožnji spretnosti, najavljeno je i predavanje te prezentacija dječjih bicikala, a članovi društva za zaštitu od dijabetesa mjerit će razinu šećera u krvi i tlak.

Djeca, sudionici biciklijade do starosti 16 godina obavezni su nositi kacigu. Ruta biciklijade kretat će od Kapucinskog trga, do Kučana gdje je kod škole predviđena stanka, a zatim se kreće prema Trnovcu i gospodarskoj zoni uz kanal do Arene gdje se nastavlja prema gradu i cilja kod hostela Stara vaga.

NAJAVA_BICIKLIJADE_5_PLAKAT.JPG