Varaždin će ozeleniti više od 1000 novih stabala i bilja

Varaždinske vijesti | 1.8.2023. u 12:46h | Objavljeno u Našim krajem

Gradu Varaždinu je na temelju prijave na Javni poziv za neposredno sufinanciranje provedbe mjera prilagodbe klimatskim promjenama u svrhu jačanja otpornosti urbanih sredina kojeg je objavio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobreno 80% sufinanciranje u iznosu 313.244,20 € s PDV-om za veliki projekt ozelenjivanja grada „Varaždin pod krošnjama“, ukupne vrijednosti 391.555,25 €.

Projektom „Varaždin pod krošnjama“ prijavljeno je 1024 komada stabala i drvenastog grmlja, odnosno 965 stabala i grmlja za ozelenjivanje grada i 59 stabala i grmlja za Milčetićevu ulicu.

Planirana sadnja obuhvaća cijeli prostor grada i pripadajuća prigradska naselja, a vrste za pojedine lokacije birane su prema već postojećim karakteristikama prostora (urbano, poluurbano, poluprirodno, prirodno) i zahtjevima vrste za rast kako bi se maksimalno iskoristio njihov potencijal i funkcija u gradskom i prigradskom okruženju.

Za ozelenjivanje grada Varaždina odabrano je 40 listopadnih i 8 vrsta vazdazelenih stabala, dok je od drvenastog grmlja odabrano 12 listopadnih vrsta i 4 vazdazelene.

U Milčetićevoj ulici, s namjerom ozelenjivanja pješačke i parkirališne zone zelenim koridorom, prijavljeno je 59 komada stabala i drvenastog grmlja, 18 komada listopadnih stabala u 2 vrste (jedno veliko i jedno malo) te 41 komad drvenastog listopadnog grmlja.

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj naglašava kako je „Varaždin pod krošnjama“ važan projekt gradske zelene politike koju prepoznaje i Fond za zaštitu okoliša.

„Veseli me što ćemo i ovaj projekt uspjeti provesti s velikim postotkom sufinanciranja jer on je važan dio zelene politike koju provodimo i na koju sam iznimno ponosan. Posadit će se preko tisuću stabala i različitog zelenila u našem gradu, a posebno mi je drago što ćemo vratiti zelenilo u Milčetićevu koju su oskvrnavili u bivšem mandatu. Uvijek se uspoređujemo s Bečom koji je toliko bogat zelenilom, a sada uistinu idemo u tom smjeru. Uz ovaj projekt, jedan smo od rijetkih gradova u Hrvatskoj koji se toliko trudi provoditi zelenu politiku – postavljamo solarne elektrane na gradske objekte, škole, mijenjat ćemo kompletnu rasvjetu u našem gradu u LED, mjerimo kvalitetnu zraka i razinu buke, imamo nadzorne kamere na nekadašnjim divljim deponijima koje smo očistili, radimo na sve boljem sustavu prikupljanja otpada i želimo provesti potpunu tranziciju na nove modele rada kako bi unaprijedili ekološku kvalitetu grada Varaždina za bolji život naših sugrađana i posjetitelja.“ – rekao je gradonačelnik.